47,6 grader – "katastrofal" risk för bränder när värmeböljan tilltar i Australien

STEKHETT. Tre livräddare håller ett öga på badarna på Bondi Beach i Sydney.Bild: Lehtikuva/William West

En sommarhetta med rekordtemperaturer pressar elnäten till bristningsgränsen i den folkrika australiska delstaten New South Wales. Risken för bränder klassas som "katastrofal" på flera håll.

En hetta utöver det vanliga plågar stora delar av New South Wales, där bland annat storstaden Sydney ligger. Bland andra The Sydney Morning Herald (SMH) sprider myndigheternas varningar om strömbrist, och vädjanden om att spara på exempelvis luftkonditionering.

Ännu har inga större strömavbrott rapporterats, men hushåll och företag har ombetts att inte laga mat och att inte titta på tv under helgen. Folk uppmanas att bara kyla rum där de befinner sig, och till lägst 26 grader.

– Det är fortfarande viktigt att folk gör vad som behövs för att må bra i värmen, men där det är möjligt ber vi dem att fundera över sin energianvändning ordentligt och bara använda nödvändiga apparater, säger en talesperson för myndigheterna, till SMH.

48 grader

Under lördagen nådde temperaturen över 45 grader Celsius på flera håll i Sydneyområdet, cirka 40 grader i inre delar av staden – även om det nere vid det berömda operahuset i hamnen var mer än tio grader svalare.

Flera värmerekord sattes under lördagen. I Ivanhoe i centrala New South Wales noterades på eftermiddagen 47,6 grader, varmast i delstaten hittills denna sommar enligt väderbyrån BOM NSW.

I Penrith, strax väster om Sydney, nådde termometern 46,9 grader, en aldrig tidigare skådad nivå för orten, twittrar BOM NSW. Penriths tidigare värmerekord, från 2013, var 46,5 grader.

På söndagen ska temperaturerna sjunka. Därmed klarar sig säkerligen tidernas delstatsrekord, som lyder 49,7 grader vid postkontoret i Menindee i inlandet en januaridag 1939.

Men värmeböljan kan göra februari 2017 till den varmaste sensommarmånaden som noterats, ungefär åtta grader varmare än vanligt. Februari på södra halvklotet motsvarar augusti på norra.

"Katastrofal" fara

Totalt eldningsförbud råder i delstaten. Myndigheter varnar för att brandfaran på flera håll under söndagen kommer att nå "katastrofal", den högsta nivån på en sexgradig skala, något som är mycket ovanligt. Redan på lördagen rasade 45 skogs- eller gräsbränder, ungefär en tredjedel av dem var inte under kontroll.

Shane Fitzsimmons vid räddningstjänsten säger till brittiska The Guardians liverapportering att brandmän har förberett sig för "några av de värsta tänkbara förhållandena i New South Wales".

Svalka vid stränderna

Många söker svalka på stränderna, där livräddare uppmanar folk att vara försiktiga i värmen och solen.

– Det viktigaste budskapet till folk är att de måste dricka mycket, det är avgörande en dag som denna, säger en talesperson för badvaktsstyrkan i staten till Reuters.

Flera sportevenemang har ställts in på grund av hettan, som dock i stort sett håller sig i New South Wales. Övriga delar av Australien har för tillfället ganska normala sommartemperaturer, ofta runt 30 grader.

Fakta

Rekordhetta

Värmerekordet i Australien är 50,7 grader, i Oodnadatta i delstaten Western Australia den 2 januari 1960.

Världens officiella värmerekord lydde länge 58 grader, från al-Aziziya i Libyen 1922. Det dömdes dock häromåret ut som opålitligt av FN:s väderorganisation WMO. Nu är det officiella rekordet 56,7 grader, satt i Death Valley i Kalifornien den 10 juli 1913.

I Europa har temperaturen officiellt aldrig korsat 50-strecket; rekordet är 48 grader i Grekland 1977. Och Sverige har aldrig upplevt ens 40 grader. Rekordet lyder 38 grader, satt i Ultuna utanför Uppsala 1933 och tangerat i Målilla i Småland 1947.

Källor: BOM, WMO, SMHI.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33