Ungdomspjäsen Fullmakt visar hur en alternativ familj kan se ut

I onsdags hade den nyskrivna ungdomspjäsen Fullmakt premiär i Borgå. Pjäsen handlar om normbrytande identiteter utan att sätta etiketter på dem, säger manusförfattaren och regissören Julian Garner.

Rollfigurerna Sigge (Beppe Lantz) och Stella (Larissa Barck) i en scen ur Fullmakt, fotad under premiären i Borgå den 20 april.
Jonas Forsbacka
22.04.2022 17:00
Finlands Svenska Ungdomsförbunds senaste pjäs Fullmakt handlar om sex ungdomar som bildar ett bostadskollektiv efter studenten. Det homosexuella paret Serafina (Elvira Illman) och Salla (Jenny Aminoff) vill skapa en trygg alternativ familj åt syskonen Saskia (Alice Olin) och Sigge (Beppe Lantz) som bland annat kämpar med inlärningssvårigheter och en autismspektrumdiagnos. I kollektivet bor också Simone (Tyra Wingren) och hennes partner Stella (Larissa Barck).
Föreställningen hade premiär på Kulturhuset Grand i Borgå i onsdags.
– Premiären gick riktigt bra! För några veckor sedan tappade vi några repetitionsdagar på grund av corona, så vi hade en del grejer att fixa inför premiären. Men gänget var fenomenalt, de har varit så fokuserade. Framförandet kändes stabilt och jag är väldigt stolt över alla, säger manusförfattaren och regissören Julian Garner.
Det är första gången han jobbar med en FSU-teaterföreställning, men han är på inget sätt ovan vid att jobba med ungdomar. Den fiskarsbaserade dramatikern ledde teaterlinjen vid Västra Nylands Folkhögskola i början av 2000-talet, och har sedan 2015 också jobbat med konstprojekt på mindre orter runtom i Svenskfinland med organisationen Cultura Mobila.
Skådespelarna i ungdomspjäsen Fullmakt. Övre raden: Tyra Wingren, Jenny Aminoff och Alice Olin. Nedre raden: Larissa Barck, Elvira Illman och Bebbe Lantz.
Premissen Fullmakt vilar på kan låta både queer och normbrytande, men Garner säger att pjäsen inte utforskar queera relationer.
– Egentligen är ungdomarna i pjäsen rätt konventionella. De är ute efter att hitta en plats i samhället, inte utmana normer.
Rollfigurerna i kollektivet kommer inte från stabila medelklassfamiljer, och har haft svåra uppväxter på olika sätt.
– Så de vill skapa en trygg miljö och framtid för varandra, säger Garner.

Bokstaven S

Manuset baserar sig delvis på material som tagits fram under workshoppar som FSU ordnade i Borgå, Helsingfors och Vasa redan innan pandemin. Då samlades ungdomar i åldrarna 16-20 år för att arbeta fram övergripande teman för den kommande ungdomsproduktionen.
– Jag blev själv uppfostrad av homosexuella föräldrar, så det var en av orsakerna till att jag kände att jag kunde jobba vidare med det här projektet och FSU:s material, säger Garner.
Ungdomarna som grundar ett kollektiv i ungdomspjäsen Fullmakt vill skapa en trygg plats och framtid för varandra, berättar manusförfattaren och regissören Julian Garner. Bilden är tagen under premiären i Borgå den 20 april.
Ungas identitetsskapande, och hur en alternativ familj kan se ut, är pjäsens mest centrala teman.
– Jag är intresserad av hur unga människor tar kontroll över vem de är, och sedan kan ändra sig 20 minuter senare. De där identitetsskapande processerna är något som alla har gått igenom i flera generationer.

Varför har alla rollfigurer namn som börjar på bokstaven S?

– Jag vet inte varför det blev så. Egentligen tror jag inte på teman på det viset... Men kanske får det rollfigurerna att känna att de är gjorda för varandra? Men jag vet faktiskt inte, säger Garner och skrattar.

Ungdomspjäsen Fullmakt

Föreställningar: Kulturhuset Grand i Borgå: 20.4 (urpremiär) och 21.4. Kulturhuset Karelia i Ekenäs: 27 och 28.4. Tiivistämö i Helsingfors: 3 och 4.5.
Skådespelare: Elvira Illman, Jenny Aminoff, Alice Olin, Beppe Lantz, Tyra Wingren och Larissa Barck.
Medverkande: Julian Garner (Manus och regi, och scenografi), Rebecca Nordman (översättning), Kim Lindström och Oskar Koivumäki (producenter).
Pjäsen: sätts upp av Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU).

ANDRA LÄSER