Sanna Marin på oanmäld resa i Ukraina

Statsminister Sanna Marin (SDP) tillbringar enligt Statsrådet Kristi himmelsfärdsdag i Ukraina. Enligt ukrainska medier ska hon befinna sig i Butja, där ryska soldater lämnade åtskilliga civila dödsoffer efter sig på gatorna tidigare under kriget. Marin har under dagen också träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 

Sanna Marin bär skottsäker väst under sitt besök i staden Irpin. Här står hon i en delvis förstörd lekpark tillsammans med representanter för Irpins stad. På höger står hon tillsammans med Ukrainas president Zelenskyj
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
26.05.2022 13:31 UPPDATERAD 26.05.2022 18:00
Statsminister Sanna Marin besöker Ukraina på torsdagen, uppger flera ukrainska medier. Statsrådet bekräftar uppgifterna om att Marin är i landet på Twitter.
"Information kring detaljerna följer senare", skriver statsrådet.
Den ukrainska journalisten Alexander Khrebet har laddat upp en bild som ska vara tagen i närliggande Irpin, cirka 20 kilometer väster om centrala Kiev. 
"Hennes ögon säger allt", skriver Khrebet i sin tweet.
Sanna Marin i Irpin
Under torsdagen har Marin även träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. På sitt Instagramkonto tackar Zelenskyj Marin för besöket och Finland för stödet. 
"För oss är Finlands militära bistånd mycket värdefullt. Vapen, sanktionspolitik och våra partners enighet i frågan om Ukrainas anslutning till EU – det är detta som kan säkerställa styrka i försvaret av vårt land", skriver Zelenskyj i inlägget som ackompanjeras av tre bilder på honom och Marin. 
Den ukrainska journalisten Alexander Khrebet delade en video på torsdagens möte. 
 "Det var extremt svårt att se på allt som Ryssland har gjort mot dessa städer. Många människor dog. Samtidigt är den heroiska andan hos det ukrainska folket, som kämpar för sin frihet och för hela Europa, beundransvärd", säger Sanna Marin i ett pressmeddelande strax efter mötet. 
Marin betonade också att finländare har stor förståelse för Ukrainas situation, med tanke på Finlands historiska erfarenhet. 
För en dryg månad sedan fördömde Sanna Marin grymheterna i Butja på sitt Twitterkonto.
"Vi är chockerade över de grymma och barbariska gärningar som rapporterats efter att ryska trupper dragit sig tillbaka från Buchaområdet. Vi stänger inte ögonen, vi tystnar inte, vi glömmer inte. Krigsbrotten måste utredas och de ansvariga ställas inför rätta", skrev hon den 3 april.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) kommenterar besöket i en tweet:
"Ett väldigt modigt och viktigt besök av vår statsminister."
Grymheterna som ryska soldater ska ha gjort sig skyldiga till i Butja har väckt vrede och sorg världen över. När de ryska trupperna drog sig tillbaka från Kievområdet i slutet av mars hittades otaliga civila dödsoffer utspridda på gatorna i förstaden.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER