Riksdagens sista plenum efter fyra fartfyllda år

I tisdags klubbades den här riksdagens sista plenum som slutfört, några dagar senare än planerat. Många utskott har kämpat med tidsbrist och interna problem.

19.03.2019 17:05
Den nu avgående riksdagen inledde sitt arbete i Sibelius-Akademins tidigare utrymmen eftersom renoveringen av Riksdagshuset gick in i den sista fasen våren 2015. Hösten 2017 kunde riksdagen flytta tillbaka och återgå till att ha plenum i den riktiga plenisalen.
Det spekulerades en del om vilken inverkan de tillfälliga riksdagsutrymmena kan ha haft på stämningen i riksdagen. Den tillfälliga plenisalen var betydligt mindre och framför allt mindre högtidlig än den ordinarie. Men det går knappast att skylla på de rumsliga omständigheterna för att stämningen har varit inflammerad och ibland till och med hätsk.
Sommaren 2017 innebar också andra förändringar. Sannfinländarna splittrades och Centern och Samlingspartiet ville inte sitta i samma regering som Jussi Halla-ahos Sannfinländare. Det ledde till en underlig manöver där utbrytarpartiet Blå framtid fick behålla alla sina ministerposter trots att dess riksdagsgrupp var betydligt mindre än före splittringen. Det skedde utan att regeringen avgick. Särskilt med tanke på Juha Sipiläs avgångsmeddelande för snart två veckor sedan ter sig manövern sommaren 2017 ännu märkligare.

ANDRA LÄSER