VBL: Präster som anmälts för vilja att viga samkönade par kan undgå straff

Vasabladet rapporterar i dag att de tre präster vid Borgå stift som anmälts för att ha uttryckt en vilja att viga samkönade par kan sannolikt slippa straff.

I november rapporterade Vasabladet att ett femtiotal präster verksamma inom evangelisk-lutherska kyrkan blivit anmälda efter att de på sajten Sateenkaaripapit.fi (Regnbågsprästerna) uppgett att de viger samkönade par. På sajten fanns med fyra präster inom Borgå stift och tre av dem hade blivit anmälda.
Enligt uppgifter som Vasabladet har tagit fram nu är det sannolikt att prästerna inte kommer att bestraffas.
– Vad jag förstår så handlar det om att de har uttryckt en tanke om att de önskar att det vore möjligt att viga samkönade också i kyrkan. Det är inte samma sak som att de faktiskt skulle ha vigt samkönade, säger Lars-Eric Henricson, lagfaren assessor vid Borgå stift till Vasabladet.
Enligt Lars-Eric Henricson har ingen av stiftets präster hittills genomfört någon vigsel, vilket skulle vara att gå emot kyrkomötets beslut i frågan.
– Jag gör bedömningen att inget konkret har hänt. Och åsikter får man ju alltid uttrycka utan att behöva straffas för det.

ANDRA LÄSER