"Inte mest tekniska men bäst organiserade"

Nyckelduo. Hasse Backe och Roman Eremenko står inför en oviss utmaning i kväll. Bild: Jussi Nukari

Organisation. Fysik. Kollektiv. Taktik. Ge allt. Där några av Hasse Backes ledord inför kvalpremiären mot ett lurigt Kosovo i afton.

Han ger ett oerhört sympatiskt intryck. Talar väl, svarar gärna på frågor och hans stil har smittat av sig på landslaget. Under Mixu Paatelainens styre blev det allt stelare och stramare ju längre hans misslyckade sejour led. Med Backe har det blåst lite blågula, positiva vindar över ett landslag som i sanning inte haft mycket att jubla över under senare år.

Resultaten har uteblivit men ändå verkar stämningen var på topp.

– Hasse påminner om en del tränare jag hade i Malmö. Han vet i vilka trådar han ska dra för att hålla stämningen på topp. Det är inte någon mirakelmedicin han använder utan han tror på ett människonära ledarskap. Han går mycket runt och snackar i enrum med spelare, oss äldre och de yngre, berättar Markus Halsti.

Finland är en outsider i en kvalgrupp med Kroatien, Island, Ukraina och Turkiet. Kosovo inte att förglömma. De fyra förstnämnda var med i EM, redan det säger något om konkurrensen som väntar.

– Jag gillar att möta de stora grabbarna, de riktigt tunga lagen. Som Italien och Tyskland. Jösses vad bra de är, i synnerhet Tyskland. Deras passningsspel. Man blir stum av beundran, säger Backe.

Hundra procent

Ska Finland kunna drömma om framgång i ett VM-kval där bara gruppettorna är garanterade en plats i den stekheta ryska solen sommaren 2018 måste allt stämma. Psyket, fysiken, maten, inkvarteringen, träningarna och kanske allra främst organisationen.

– Finska eller nordiska spelare kommer aldrig att kunna matcha sydeuropeer eller sydamerikaner på det tekniska planet. Där kan vi inte vara bäst. Fysiken är lättare att jobba på. Men vi kan vara det bäst organiserade laget och det är det vi jobbat på hela vägen fram till premiären, säger Backe.

Kroppsspråk viktigt

Backe har en modell han använder sig av vid varje landslagssamling. Den ska så snabbt hjälpa spelarna att ställa om från klubblagsinställning till landslagsinställning. Låter kanske inte så jobbigt men kommer du från ett klubblag som rent taktiskt sett spelar en helt annan fotboll än den som tillämpas i landslaget är inte övergången alltid smärtfri. Inte ens då det gäller fullblodsproffs.

– De nöter klubblagsdetaljer sex dagar i veckan på träning. Med landslaget har vi två-tre träningspass på oss och under den tiden måste de byta inställning. Det är ingen enkel process.

Något också debutanten i laget Albin Granlund skriver under.

– Men det är sådant du måste kunna anpassa dig till. Ska du spela på den här nivån är det ett grundkrav, säger IFK Mariehamn-spelaren.

Fokus är en annan sak Backe poängterar. Då det gäller match och träning måste fokus vara hundraprocentigt. Några halvmesyrer duger inte.

– Kroppsspråket är något jag också poängterar hela tiden. Slår en mittfältare bort fem passningar i rad eller en anfallare bränner ett öppet läge från fem meter kan vi inte hänga med huvudet eller tappa hållningen. Det finns inte tid för det. Du kan vara besviken i en sekund eller tycka lite synd om dig själv men två sekunder efter att du gjort ett misstag måste du ha släppt det. Vi har ett jobb att göra därute och för det jobbet krävs elva till hundra procent fokuserade killar, säger 64-åringen med över 30 år bakom sig som tränare.

45 sekunder

Någon gång på 80-talet kunde exempelvis Frank Rijkaard hålla bollen i några minuter per match i Ajax. Tempot var lägre och den kollektiva pressen på bollinnehavaren inte alls lika intensiv som den är i dag. I dagens fotboll går allting väldigt snabbt. Ingen har särskilt mycket boll.

– Frågar du en spelare säger han att han haft bollen i två eller tre minuter. Men det stämmer inte. Det finns statistik över det här. En spelare har bollen i max 45 sekunder av en match.

– Då är det viktigt att han gör rätt sak med den. Se till att varje passning sitter. Tackla då du får tillfället och se till att hela tiden behålla fokus.

Fem punkter inför kvällens drabbning:

1. Lurigt motstånd. Finland ställs mot en nykomling i dessa sammanhang men det är inget Andorra eller San Marino som står för motståndet. Det är ett landslag med spelare från bra europeiska klubblag.

2. Offensiven. Motståndet i träningsmatcherna har visserligen varit förstklassigt men ett ynka mål framåt skvallrar om var det brister. Hittar Finland luckorna i Kosovos försvarsmur? Gör Pukki äntligen mål? Slår Finland den sista passningen rätt?

3. Defensiven. Positionsspelet bakåt ska fungera, det har Backe och hans stab jobbat stenhårt med. Undviker Finland de fatala missar som förstört många matcher under senare år?

4. Roman Eremenko. Får Backe ut maximal effekt ur vår enda riktigt stora stjärna? Hur matchas CSKA:s offensiva motor?

5. Se upp med. Valon Berisha. Given i stjärnspäckade Red Bull Salzburg under de senaste åren. Ypperlig tvåvägsmittfältare. Albert Bunjaku. 32-årig räv på topp. Vet var målet ligger.

Plats: Veritas Stadion 21.45.

Tips: 1-0 till Finland.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46