Sören Lillkung firar 60 år med konsert och fond för körmusik

Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung ordnar konserten En ton för livet i samband med sin sextioårsdag. Målet med konserten är att starta en insamling för en ny fond för körmusiker i Svenskfinland.

På konserten som ordnas till Lillkungs ära kommer bland annat Amigo Choral och Wegeliuskören att uppträda.
När Sören Lillkungs pappa Carey Lillkung fyllde sextio år gjordes en insamling för en fond inom Svenska kulturfonden. Insamlingen nådde dessvärre aldrig sitt mål och processen blev halvfärdig.
Nu vill Lillkung hedra sin pappa genom att starta en ny insamling inför sin egen sextioårsdag. Målet är att samla in medel för den nygrundade Lillkungs fond för främjandet av körmusik.
– Min pappa brukade säga att sjunga är att lyssna. Det är något jag vill föra vidare. Vi lyssnar sällan så bra till varandra som när vi skapar musik tillsammans, säger Lillkung.
För att fira sin födelsedag och upprättandet av den nya fonden ordnar kören Amigo choral i samarbete med Svenska kulturfonden nu konserten En ton för livet.
– Jag har fått tonen av min pappa och nu vill jag sprida den vidare, säger Lillkung.
Konserten äger rum på lördag i Tempelplatsens kyrka.

En ton för livet

Ordnas: lördagen den 18 juni vid Tempelplatsens kyrka kl 19.
Medverkande: Amigo Choral, Wegeliuskören, Malin Storbjörk (dirigent), Sören Lillkung (dirigent)
Precis som sin pappa har Lillkung lång erfarenhet av att leda körer. Syftet med fonden är att stöda fortbildningen av unga körledare.
– Körsången är något som jag har fått i arv, det är det vi brinner för. Därför vill vi också att det ska finnas bra körledare i framtiden.
Utdelningen av stipendier kommer att skötas av Finlands svenska sång- och musikförbund, De ungas musikförbund i Svenskfinland Dunk och Martin Wegelius-institutet.
I början av juni valde Svenska kulturfondens styrelse att ge Lillkung förlängt förtroende som vd för organisationen. Lillkung gläds över beslutet och ser fram emot de sex kommande åren.
– Det kändes som en fin present att få deras förtroende, säger Lillkung.
I framtiden vill Lillkung att Kulturfonden betonar unga och deras utbildning.
– Barn och unga har varit särskilt utsatta under coronapandemin och det är fortfarande otryggt att vara en ung människa i dag. Att stärka allt som har att göra med barn och unga är en av de viktigaste sakerna för Kulturfonden i dag.
ANDRA LÄSER