Voi öppnar webbsajt för felparkerade elsparkcyklar

Felparkerade elsparkcyklar har blivit ett dagligt irritationsmoment för alla som rör sig på stan. Nu kan man göra något åt problemet – som att anmäla elsparkcykeln på en webbsajt.

Felparkerade elsparkcyklar av märket Voi kan nu anmälas på en webbsajt. Företaget lovar att snabbt skicka ut personal för att städa undan elsparkcyklar som lämnats vind för våg.
08.11.2021 10:45 UPPDATERAD 08.11.2021 11:35
Det är elsparkcykelföretaget Voi som nu lanserar en webbsida för felparkerade sparkcyklar: Raportoivoi. På sidan kan vem som helst anmäla en röd elsparkcykel av märket Voi som är parkerad mot gällande regler. Det som behövs är den fyrsiffriga QR-koden som finns på scooterns styre.
Felmeddelandet tas emot av företagets personal i de olika städer där elsparkcyklar hyrs ut och de lovar att snabbt åka ut och hämta sparkcykeln.
"Vi har testat en motsvarande webbsida i Storbritannien och där har den fått ett gott mottagande. Nu hoppas vi att också finländarna börjar använda tjänsten och meddelar med låg tröskel om de snubblar över sparkcyklar som stör deras framfart, exempelvis på trottoarer", säger Reetta Alastalo, som är operativ chef för Voi i Finland.
Felparkerade eller vårdslöst slängda elsparkcyklar har blivit ett allvarligt säkerhetsproblem i städer, då övergivna elsparkcyklar står tvärs över cykelvägar, blockerar framfarten längs trottoarer och försvårar framfarten, speciellt för personer med nedsatt syn.
"Vi uppmuntrar vem som helst som rör sig på gator att flytta undan sparkcyklar som utgör ett direkt hot, exempelvis om det ligger sådana på mörka cykelvägar", säger Alastalo.
De företag som hyr ut elsparkcyklar har i samarbete med olika städers gatuavdelningar försökt minska på antalet felparkerade elsparkcyklar genom att tydligare märka ut tillåtna parkeringsplatser på asfalten och genom att helt förbjuda parkering på vissa områden med hjälp av GPS-teknologi.

ANDRA LÄSER