Östnyländska brandmän ska släcka markbränder i Grekland: ”Värmen kommer att vara påfrestande”

I augusti åker femtio finländska brandmän ner till Grekland. Uppdraget leds av två välbekanta namn från östra Nyland, Peter Johansson och Petri Lyttinen.

Peter Johansson, räddningsdirektör i Borgå, säger att ”bränderna i Grekland är helt annorlunda än vad vi är vana med här”.
Emilia Tallbergemilia.tallberg@ostnyland.fi
25.07.2022 11:36
Nästan 130 000 hektar mark brann i fjol i Grekland. Som ett försök att förhindra en ny katastrof bad Grekland redan på förhand om internationell släckningshjälp. Flera länder i Europa, däribland Finland, svarade på begäran.
Sammanlagt åker cirka femtio finländare från ordinarie och frivilliga brandkårer i augusti till Tripoli, på halvön Peloponnesos i Grekland för att bekämpa markbränder i svåra förhållanden. Ute på fältet kommer de att arbeta tillsammans med norska brandkårer.
Finlands delegation leds av två välbekanta ansikten från östra Nyland, räddningsdirektör Peter Johansson och brandmästare Petri Lyttinen.
Markbrand.

Johanssons och Lyttinens arbetsgrupp, eller modul, består av brandmän.
De ansvarar för kontakten mellan modulerna och myndigheterna.
”Medlemmar från ordinarie och frivilliga brandkårer från Kymmenedalen, Södra Karelen, Norra Karelen, Södra Savolax och Norra Savolax räddningsområden deltar i bekämpningsarbetet. Vår uppgift är att upprätthålla kontakten mellan myndigheterna och att leda delegationen”, säger Petri Lyttinen vid Räddningsverket i Östra Nyland i ett pressmeddelande.
Europeiska unionen finansierar själva insatsen, medan Grekland ansvarar för till exempel inkvartering och mat.
”Det här är första gången som släckningshjälp har planerats på internationell nivå redan i förväg”, säger brandmästare Lyttinen i pressmeddelandet.
Räddningsdirektör Peter Johansson, Borgå.

Krävande förhållanden väntar

Både Lyttinen och Johansson funderar mycket på arbetsförhållandena framme i Grekland.
”Nästan hela Europa har lidit av värmeböljor den här sommaren. Temperaturen i Grekland kan stiga till 40 grader och terrängen är annorlunda än vad vi finländare är vana vid”, säger Lyttinen i pressmeddelandet.
Men värmen är svår att förbereda sig för.
”Bränderna är helt annorlunda än vad vi är vana med här, och värmen vid bränderna kommer vara påfrestande och säkert det tuffaste”, säger Johansson.

ANDRA LÄSER