Uniper tar miljardsmäll i Nord Stream 2

Fortums dotterbolag Uniper meddelade sent på måndagen att bolaget skriver ner sitt ansvar på nästan en miljard euro i gasledningsbolaget Nord Stream 2. Uniper strävar också efter att sälja sitt ryska, börsnoterade dotterbolag Unipro. Ryssland hotar för sin del med att strypa gastillförseln genom Nord Stream 1.

Allt är klart för att ta emot gas genom Nord Stream 2, men ledningsbolaget är nu förklarat bankrutt.
Fortum uppger i ett börsmeddelande sent på måndag kväll att till följd av att Uniper skriver ner sitt tillgodohavande på 987 miljoner euro i Nord Stream 2 så bokför inte heller Fortum längre årliga ränteintäkter på omkring 100 miljoner euro i anslutning till projektet. Åtgärderna bokförs i resultatet för årets första kvartal, men justeras och påverkar inte det jämförbara nettoresultatet, uppger Fortum.
Fortum uppger dessutom att Uniper strävar efter att diversifiera sin anskaffning av naturgas och kol. Inga nya avtal om kolanskaffning från Ryssland görs. Inte heller sluter Uniper nya, långfristiga avtal om gasanskaffning. Uniper fortsätter att köpa rysk gas inom ramen för de existerande avtalen.
Samtidigt upptas ändå planerna på att bygga en importterminal för flytande naturgas (LNG) i Wilhelmshaven i norra Tyskland.

"Nord Stream 1 kan stängas"

Rysslands vice premiärminister Alexander Novak uppgav på måndagskvällen i rysk tv att Ryssland kan komma att stänga av gastillförseln till Tyskland och Mellaneuropa genom den fungerande gasledningen Nord Stream 1. Han varnade också för ett kraftigt höjt oljepris.
Enligt Estlands rundradiobolag ERR sade Novak att Ryssland på grund av de ogrundade anklagelserna mot landet, då det gäller energikrisen i Europa och sanktionerna mot Nord Stream 2, har rätt att som motåtgärd sluta pumpa gas genom ledningen Nord Stream 1.
"Något sådant beslut är ändå inte fattat, även om europeiska politiker driver på det genom sina uttalanden och anklagelser mot Ryssland", sade Novak enligt ERR.
Nord Stream 1 har sedan 2012 transporterat gas från Ryssland till Tyskland. Meningen var att parallellröret Nord Stream 2 skulle ha tagits i användning i fjol. Ledningen har ändå försenats av sanktioner och motstånd i många EU-länder och nu har bolaget bakom ledningen förklarats i konkurs.
Ryssland levererar gas till Europa också via Ukraina och Polen, men de rutterna är nu till följd av kriget i Ukraina betydligt osäkrare.
Tills vidare uppfyller Ryssland alla sina leveransavtal för både olja och gas, sade den ryske ministern enligt ERR.
"Vi är oroade över debatten och uttalandena om att eventuellt belägga rysk olja och oljeprodukter med sanktioner. Vi ser redan ett enormt tryck på våra partner, mellanhänder och transportföretag, banker och andra finansinstitutioner", sade Novak enligt ERR.

ANDRA LÄSER