Långa straff för terrordådet i Barcelona

Två medlemmar i gruppen som låg bakom terrorattacken i Spanien 2017 har dömts till flera årtionden i fängelse. Männen döms för att ha tillhört terrorcellen och för att ha tillverkat sprängmedel – men frias från att ha gjort sig skyldiga till mord.

På bilden syns de tre dömda männen i samband med att rättegången började mot dem. Arkivbild.
27.05.2021 18:06 UPPDATERAD 27.05.2021 19:02
Sexton människor dödades och hundratals skadades i attackerna mot promenadstråket La Rambla i Barcelona och den närliggande kuststaden Cambrils den 17 och 18 augusti 2017. Terrorstämplade jihadistgruppen IS sade sig ligga bakom attackerna, som ingick i ett större mönster av terrordåd runt om i Europa.
De sex attentatsmännen sköts till döds av polis – och på torsdagen föll domen mot tre män som tillhörde terrorcellen som genomförde attackerna. Två av männen, en 24-åring och en 32-åring döms till 53 respektive 46 års fängelse för att ha varit med i gruppen. De döms också för att ha tillverkat och innehaft sprängmedel, samt för terrorrelaterade skador, men frias från 14 fall av terrorrelaterade mord.
Straffen var längre än åklagaren hade yrkat på – åklagaren hade krävt 41 respektive 36 års fängelse. Domarna konstaterade dock i samband med domslutet att de inte kommer att behöva avtjäna mer än 20 år bakom lås och bom.
En tredje man, en 26-åring, döms till åtta års fängelse för att ha hjälpt gruppen.

ANDRA LÄSER