Olkiluoto 3 är i drift igen – kapaciteten 60 procent

Olkiluotos tredje reaktor är i provdrift igen efter ett stopp som inleddes i juni.

Provdriften av den tredje reaktorn i Euraåminne har efter ett stopp kunnat fortsätta på måndagen. Planen är att den ska vara i full drift i december.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
08.08.2022 19:40
Kärnreaktorn Olkiluoto 3 hade varit i provdrift sedan i vintras, men provkörningen avbröts i mitten av juni på grund av ett tekniskt fel. Det handlade enligt operatören Industrins Kraft om att delar i turbinens mellanöverhettare lossnat och att reparationen och inspektionen tog längre tid än vad man först uppskattat.
På måndagskvällen kunde Industrins Kraft meddela att provdriften i Euraåminne är i gång igen, till en kapacitet på 60 procent. Det motsvarar en produktion på ungefär 850 megawatt, eller 10 procent av elförbrukningen i Finland.
Olkiluotos första och andra reaktor har en kapacitet på 890 megawatt.
Planen är att provkörningen ökar till 80 procent i slutet av augusti. De första testen med full kapacitet sker i september.
Tanken är att reaktorn ska vara i normal och fullskalig drift i december och då stå för ungefär 14 procent av den totala elförbrukningen i Finland, skriver Industrins Kraft i ett pressmeddelande.
Börspriset på el steg på måndagen till årets högsta nivå.

ANDRA LÄSER