Hur länge håller värmeböljan i sig? Meteorologen utlovar åskväder och lokala regnskurar

Den som längtar efter svalka och regn får vänta åtminstone till nästa vecka. Meteorologen Pauli Jokinen utlovar inga större förändringar i väderleken före söndagen, då temperaturen sjunker från 30 till 25 grader. – Längs kusten kan det komma lokala åskskurar, speciellt nattetid, säger han.

Värmeböljan lockar ut stadsborna till Sandstrand i Helsingfors där havet bjuder på lite svalka. Årets värmerekord noterades i Noux i Esbo under måndagen, 32,4 grader. Medeltemperaturen för juni har varit 4–7 grader högre än normalt.
Det ovanligt heta sommarvädret fortsätter att omfamna Finland. Temperaturen kommer att ligga omkring 30 grader i största delen av landet veckan ut, eventuellt med undantag för nordligaste Lappland där det finns en liten risk för regn.
– Just nu ser sommarhettan ut att fortsätta fram till lördagen, som kan bli veckans hetaste dag. På söndagen sjunker temperaturen något, från hetta till varmt sommarväder på omkring 25 grader, säger meteorologen Pauli Jokinen vid Meteorologiska institutet.
Jokinen befinner sig i norra Birkaland, där det lokala vädret skiljer sig aningen från det som råder i resten av landet.
– Väderkartorna flimrar, för jag befinner mig mitt i en åskskur, antagligen den enda som drar över Finland just nu. Men det kan nog åska på flera håll inom de närmaste dagarna, speciellt nattetid. Natten mot onsdag är det risk för åskskurar längs hela syd- och västkusten. Med åskan kommer också en liten regnskur, men den är oftast mycket lokal, det kan regna i en kommun medan det är helt torrt i grannkommunen, säger Pauli Jokinen.
Värmeböljan hänger kvar över Finland hela veckan. Den som tänker vistas ute i solskenet gör klokt i att smörja in sig i solkräm och klä sig i solhatt.
Veckans enda ordentliga regnskurar kan dra in västerifrån på onsdagen och bjuda på lite vatten i Egentliga Finland, Birkaland och Österbotten, men i övrigt är det mycket torrt i hela landet. Risken för skogsbrand ökar framåt veckoslutet.
– Det torra och heta vädret håller i sig hela veckan. Söndagen bjuder på en andningspaus för dem som längtar efter lite svalka, men inte heller då blir det svalt, utan på sin höjd normalt finskt sommarväder, sammanfattar Pauli Jokinen det kommande vädret för månadsskiftet juni-juli.

ANDRA LÄSER