Yle: Finsk volleybollklubb förbjöd sina spelare att bli gravida

Hämeenlinnan Lentopallokerho hör till landets mer framgångsrika klubbar på damsidan. Men på sistone har klubben figurerat i mer negativt laddade rubriker efter att ha förbjudit sina spelare att bli med barn.

Volleybollföreningen Hämeenlinnan Lentopallokerho har skapat negativa rubriker på sistone.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.03.2023 19:40
”Om en spelare blir gravid under tiden som kontraktet är i kraft upphör klubbens ekonomiska ansvar gentemot spelaren omedelbart att gälla”.
Så stod det i det kontraktsförslag som klubben år 2018 erbjöd landslagsmeriterade spelaren Ronja Heikkiniemi, skriver Yle.
Hiekkiniemi vägrade skriva under kontraktet och i det kontrakt som till slut undertecknades mellan parterna fanns inte klausulen kvar.
 – Villkoret om att man inte får bli gravid är ju ett sätt att idka påtryckning på ett sätt som uppenbart begränsar din frihet att göra vad du vill utanför idrotten. Otroligt att man på allvar kunde föreslå något sådant, säger Heikkiniemi till Yle.
Heikkiniemi gjorde en säsong i klubben och hon säger sig aldrig ha stött på något liknande i Finland eller i Schweiz där hon också spelat.
Klubben har varit i blåsväder på sistone. Fallet Heikkiniemi är det senaste.

Ofredade spelare

I slutet av 2022 framkom det att klubbens starke man, managern Ville Kalliomäki ofredat flera spelare både verbalt och fysiskt under flera års tid.
Kalliomäki har offentligt och privat kommenterat spelarnas utseende och ibland också tafsat på spelare. Kalliomäki avgick från sin post för en knapp månad sedan.
Ville Kalliomäki.
Eveliina Rautiainen, som spelade i klubben 2014-2018, berättar för Yle om den osunda kultur som gällde i klubben. Tränarna förödmjukade spelarna genom att kontinuerligt väga dem och hela tiden kolla vad de åt. Rautiainen insjuknade i en allvarlig ätstörning under sin tid i Tavastehus.
Då det gäller graviditetsklausulen säger Heikkiniemi att hon känner spelare som både före och efter henne spelat i klubben med den klausulen i sina kontrakt.
Juristen Kaius Peltonen, själv före detta toppspelare i volleyboll, säger att man i ett arbetskontrakt i princip kan skriva in vilka klausuler som helst så länge de inte är lagvridiga.
– Om villkoren går emot arbetslagen gäller de naturligtvis inte. Om klausulen skulle tillämpas är det en en grov kränkning mot jämställdhetslagen. Skulle ett kontrakt rivas med hänvisning till villkoret om graviditet skulle föreningen sannolikt tvingas betala ut stora skadestånd, säger Peltonen till Yle.
Klubbens tillförordnade manager Vesa-Pekka Hirvioja vill inte kommentera enskilda kontrakt eller klausuler. Han säger att några graviditetsklausuler i framtiden inte finns i några kontrakt om han får bestämma.
– Graviditeten ska lyda under samma regler och villkor som skador eller sjukdom. Det känns inte som 2023 att ha dylika klausuler i kontrakten, säger han till Yle.

ANDRA LÄSER