Ålänning arg när Tallink Siljas nätuppkoppling störtade – rederiet utesluter inte yttre angrepp

Tallink Siljas fartyg hade omfattande nätverksproblem i mer än 12 timmar natten till måndagen. Det fick åländska journalisten Mosse Wallén erfara den hårda vägen när hans kortköp inte gick igenom på Silja Symphony. – Ingen i personalen hade varit med om något liknande.

Kortbetalningarna fungerade inte på Silja Symphony när Mosse Wallén klev ombord natten till måndagen.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
21.12.2022 05:00 UPPDATERAD 22.12.2022 10:45
Journalisten Mosse Wallén klev ombord på Silja Symphony i Mariehamn klockan 24 natten till måndagen. Han var sugen på livemusik och en drink så han styrde stegen mot baren. Men väl där kunde han inte betala med sitt bankkort.
– Om man ville köpa något frågade bartendern direkt om man hade kontanter. Jag gick ned till informationsdisken där personalen meddelade att hela betalsystemet var utslaget. De sa att det gällde alla Tallink Siljas fartyg, säger Wallén på tisdagen i land i Helsingfors.
Så vitt Wallén förstod rörde de tekniska problemen endast kortbetalningar, det vill säga bankförbindelser. Strömförsörjningen var det inget fel på – vilket däremot inte var fallet när Tallinks fartyg Baltic Queen kolliderade mot piren i Stockholm på söndagen.

ANDRA LÄSER