Musiken kan inte tystna till sommaren

Musikhuset finns till för musikens skull, inte minst under den bästa turistsäsongen.

I Musikhuset i Helsingfors ordnas under högsommaren guidade rundturer men inga konserter. Det är en underlig förevisning att presentera väggarna till ett hus som är byggt för musikens skull utan möjlighet att höra någonting av orsaken till att det är byggt. Musikhuset är inte en arkitektonisk sevärdhet av samma rang som Tempelplatsens kyrka.

Musikhusets ledning hänvisar till att man nog försökt hitta på någonting för sommaren men att publiken helt enkelt inte räcker till. Det är ett märkligt argument i en stad där det även mitt på sommaren finns mera folk än på någon annan ort i hela landet, även om den gängse musikpubliken farit till sina sommarstugor eller besöker någon av de många festivalerna runtom i landet.

Tidigare ordnades i Helsingfors en serie med sommarkonserter men de tog slut just på grund av publikbristen. Lärdomen av det är att ambitionsnivån måste vara tillräckligt hög och marknadsföringen tillräckligt målmedveten. Varje festivalledare vet att publiken kan komma från långa avstånd bara utbudet är lockande.

Dessutom har Musikhuset flera salar av olika storlekar. Det är från början planerat för olika publikgruppers och musikgenrers behov. Ett problem är hyrorna för salarna, som även om de kan hållas lägre på sommaren är i högsta laget för en timme långa kammarmusik-, folk- och jazzkonserter, som kanske sitter bäst med tanke på både invånarnas och turisternas behov. Hyressubventioner är en förutsättning för att de ska kunna ordnas.

Festspelen är Helsingfors kulturella flaggskepp och när festivalen startar i augusti höjs utbudet av musik och andra konstarter till en annan nivå. Men staden måste ha någonting att erbjuda sina invånare och besökare alla tider på året. Den har inget överflöd av frestelser och kan inte ens mitt i fagraste sommartid leva enbart på sitt utsökt vackra läge vid havet.

ANDRA LÄSER