Lo letar efter den lyckliga ön med Skärgårdsteatern

Skärgårdsturnén sätter i gång igen - Den Lyckliga Ön har premiär den 28 juni i Spjutsund.

Skärgårdsteatern övar i Brages lokaler på Kaserngatan.
Skärgårdsteaterns livfulla repetitioner är i full fart i föreningen Brages lokaler inför premiären i Spjutsund på tisdag den 28 juni. På scen finns ingen enstaka regissör, i stället regisserar skådespelarna tillsammans. Under repetitionen gör de små justeringar i ljus och sång. Stämmorna som repas är mäktiga och fyller hela rummet. Den blåa färgvärlden syns både i scenografin och i kläderna i denimtyg. Estetiken är lik Marit Törnqvists barnbok Den Lyckliga Ön, som föreställningen baserar sig på. Föreställningen är ett nyskrivet, musikaliskt äventyr för hela familjen, som handlar om Los händelserika färd över ett stormigt skärgårdshav.

Gamla kurskamrater

Årets Skärgårdsteater skapas av, bland andra, några före detta kurskamrater vid Konstuniversitets Teaterhögskola: Martin Paul, Antonia Henn, Astrid Stenberg, Joel Forsbacka och Emelie Zilliacus. De var tidigare med om att sätta upp Kung Ubu med Skärgårdsteatern då de var andraårsstuderande på Teaterhögskolan. Idén att göra Skärgårdsteater på nytt föddes redan då.
– Det är tradition att göra Skäris när man går i tvåan på Teaterhögskolan. Då började vissa fundera på sånger och idéer för hurdan pjäs de skulle vilja göra i framtiden, förklarar Zilliacus som är producent i år.
De behövde bara hitta något som passar in i skärgårdsmiljön. Paul som står på scen och ansvarar för musik och sångtext hittade Den Lyckliga Ön när han sökte efter sommarläsning på Jakobstads bokhandel för två somrar sedan.
– Den råkade vara framlagd, nånstans, i en hög av böcker. Vi hade nyligen talat om vad det finns för berättelser som utspelar sig i skärgården, berättar Paul.
Paul skickade bilder från boken till de andra och alla tyckte likadant: den här historien var helt rätt. Boken äger ju rum i en somrig övärld.
På scen Joel Forsbacka, Oscar Fagerudd, Martin Paul, Antonia Henn och Astrid Stenberg.

Vem är Lo?

– Lo är en rastlös och nyfiken sökare, berättar Antonia Henn som spelar Lo.
– Det är vad pjäsen handlar om: hurdan är Lo? säger Martin Paul.
Henn håller med:
– Det är ju det som är frågan. Vem är jag? Vad är min grej? Var finns min lyckliga ö?
Dessa frågor är centrala teman i pjäsen: sökandet efter sig själv och en trygg plats i världen. Därför beger sig Lo ut på ett äventyr i den vackra skärgården och besöker med sin träflotte olika öar, där hen träffar olika roliga figurer och öbor. Lo undrar också: finns det en lycklig ö för alla? Under sitt äventyr förstår hen att det inte är så enkelt; det finns inte bara ett ställe, där alla kan vara lyckliga.
– Det finns massa olika öar och då måste man fundera vad man själv behöver på sin ö för att vara lycklig, säger Henn.
På havet träffar Lo även Fågel, en havsfågel, som spelas av Astrid Stenberg. Fågel följer med på äventyret för att hitta den lyckliga ön. Arbetsgruppen träffade bokens författare och illustratör Törnqvist och hon berättade att hon hade använt fåglar som ett sätt att illustrera Los känslor. Fågel är därför en viktig karaktär i pjäsen.
– Vi använde den lilla text som fanns, men mycket av vår pjäs är baserad på illustrationerna och Fågel var mycket närvarande där, förklarar Henn.
Paul, Henn, Forsbacka och Stenberg ansvar tillsammans för textens dramatisering.

Livet på båten

Innan livet på båten inleds, ska arbetsgruppen turnera med bil i östra Nyland. Fredagen den 1 juli bär det av mot Hangö, där de ska övernatta innan föreställningen spelas i Bromarv. Trålaren M/S Sälö befinner sig för tillfället vid Hertonäs strand och scenograf Lars Idman planerar hur de ska packa ner allting i båten.
Ljuddesignern Oscar Fagerudd som står på scen och arrangerat musiken är den enda som inte har varit på skärgårdsturnén förut. Han är förhoppningsfull:
– Det blir härligt. Det finns ett lugn i att tänka att när man är på båten, så är man bara där. Man har inte riktigt något annat att tänka på. Man är mer närvarande i stunden. Det är dålig täckning, så det blir en mer gammaldags relationsdynamik.
De som har varit med tidigare hoppas på sol och glittrigt hav. Men en hel del arbete krävs också på båten.
– Så länge det är bra väder är det en fullkomlig fröjd att vara på båten. Det finns både lugna och arbetsamma stunder. Man måste bara vara beredd att lite arbeta och diska, säger Joel Forsbacka.
– Vi är lite visare den här gången. Vi har mera tid på den här turnén, vilket är skönt eftersom vi har fler lediga dagar. Jag hoppas att det ska vara jättefint väder och att vi kan simma mycket, säger Zilliacus.
Läs också: Grotesk kung på turné i skärgården.

ANDRA LÄSER