Tesla Model X på snabbvisit

Ett år försenad och efter en del bekymmer var den eldrivna suven Tesla X äntligen klar hösten 2015. I dag gör den första bilen en snabbvisit i Finland innan den skeppas vidare till Danmark för en likadan förhandsvisning.

Familjebil. Med sju sittplatser i Model X tävlar Tesla nu i ett helt nytt segment.
Det mest uppseendeväckande med Tesla X är bakdörrarna som öppnas som fågelvingar uppåt. Tack vare att de är ledade på mitten rör de sig bara 30 centimeter utåt sidorna och öppnas så högt att man kan gå under dem. Väljer man en Tesla X med sju sittplatser når man de två bakersta vuxenplatserna utan alltför mycket akrobatik eftersom de individuella stolarna i mittraden kan skjutas framåt och ryggstöden vinklas framåt.
Världens snabbast accelererande suv är alltid fyrhjulsdriven. För Finlands del är det bara den effektivaste versionen som är aktuell. 90D Perfomance med uppdateringen Ludicrous Speed klarar 0-100 på 3,4 sekunder. I standardutförande tar det 4 sekunder. Topphastigheten är alltid 250 km/h.
Under skalet är det här i stort sett samma bil som Model S. Model X är naturligtvis högre och bredare och har en bättre markfrigång. Storleken gör att vikten ökat med 300 kg. Trots det har bilen fortfarande en optimal räckvidd på över 400 km.
Falkvingar är Teslas benämning på de ovanliga bakdörrarna. Måsvingar har de tidigare kallats när andra märken försökt sig på liknande lösningar. Orsaken till dem är att de kräver mindre utrymme åt sidorna än konventionella dörrar, och de kan därför vara bredare utan att bli opraktiska vid parkering. De öppnas och stängs elektriskt, antingen med dörrhandtaget eller inifrån förarplatsen genom att trycka ner bromspedalen.
Den billigaste Model X kostar 104 547 euro, 5 000 mera än Model S. Då talar vi om Model X 75D. De redan sålda exemplaren i Finland räknas i tiotal. Den första levereras i mitten av augusti.
ANDRA LÄSER