HBL granskar: Åländsk teaterregissör lovade stoppa trakasserier – anklagas själv för olämpligt beteende

Utåt fördömer Teater Alandicas ordförande Robert Liewendahl de sexuella trakasserier som uppmärksammats i föreningen. Men HBL:s granskning visar att regissören själv utsatt sex stycken ungdomar för oönskat beteende. Själv förnekar han allt.

I mars i år skrev 34 kvinnor ett upprop mot sexuella trakasserier inom föreningen Teater Alandica på Åland. Problemen ska ha funnits länge, men accelererat under tiden fram till uppropet.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
21.09.2022 13:22
Kvällen den 22 mars 2022 toppar båda de åländska lokaltidningarna med samma nyhet: 34 kvinnor har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier inom amatörteaterföreningen Teater Alandica på Åland. Kvinnorna kräver att teatern ska vara en trygg plats där de respekteras. Problemen med trakasserier har pågått länge men har accelererat under den senaste tiden, framför allt i samband med teaterföreningens gästspel i Åbo.
Särskilt en person pekas ut.
– Jag tänkte: äntligen, äntligen! Men när jag läste vidare insåg jag att det inte handlade om den person jag trodde, säger Alexander (pseudonym), en ung man som medverkat i flera av Teater Alandicas uppsättningar.

ANDRA LÄSER