Tolvåring fann finländsk fiskgjuse i Sydsudan

En pojke i Sydsudan hittade en död fågel med ring på ena benet. Nu har det klarnat att fågeln var en fiskgjuse, kläckt och ringmärkt i Mäntsälä för drygt tio år sedan.

Gatluak Jock visar upp ringen han fann på en död fågel i Sydsudan.
Kyrkans Utlandshjälp (KUH) berättar på Facebook om 12-åriga Gatluak Jock som var ute och vallade boskap nära sitt hem i de södra delarna av Sydsudan då han hittade en död fågel. Han märkte att fågeln hade en metallring fäst på ena benet – något han aldrig sett förut.
Han lossade ringen och tog den med sig hem. Familjen Jock hör till nuerna, ett folk med en tradition om att föräldrarna berättar för hela byn när deras barn funnit något ovanligt. Bara på det sättet kan byn veta om fyndet tarvar någon ritual för att köra bort otur eller för att välkomna turen.
Då en av byborna som har gått i skola läste ordet Finland ingraverat i ringen beslutade man sig för att föra ringen till en finländsk organisation som jobbar i närheten. Den vägen kom ringen till KUH:s kontor i Sydsudan.
Resten av gåtan löstes snabbt. KUH lade upp bilder på Facebook på torsdagen. Naturhistoriska museet kunde på fredagen tack vare ringens sifferkod bekräfta att ringen hade suttit på en fiskgjuse, märkt som bounge i Mäntsälä den 5 juli 2007, och att fyndplatsen ligger 5 766 kilometer söder om ringmärkningsplatsen.
Sifferkoden och texten (på andra sidan ringen) avslöjar vilken fågelart det gäller, vem som ringmärkt fågel och när det skett. Ringmärkning hjälper människan att förstå fågelarters flyttmönster.
Det är oklart vad fiskgjusen hade dött av. Fiskgjusar kan bli över 25 år gamla.
Redan på fredagsmorgonen hade ringmärkaren själv, Harri Koskinen, sett inlägget på Facebook och meddelat att det var han som ringmärkte fågeln.
"Hälsningar till den som hittade ringen", skriver Koskinen på Facebook.
Koskinen är engagerad i Sääksisäätiö, en ideell organisation som jobbar med forskning och skydd av fiskgjusen. Koskinen föreslår på Facebook att stiftelsen och Kyrkans utlandshjälp kunde skicka en t-tröja till Gatluak Jock som fann ringen.
ANDRA LÄSER