Ledare: Har olyckskorparna rätt, eller pallar börsen snålblåsten?

På torsdag går startskottet för rapportsäsongen. Står vi på tröskeln till en konjunktursvacka, och hur hänger det egentligen ihop med ett pågående rosémingel på börsen? Läget är schizofrent: är det dags att placera, amortera eller avvakta?

Inför börsbolagens rapportsäsong och stundande vinstutdelning liknar börsen alltmer ett lotteri.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
24.01.2023 10:31 UPPDATERAD 24.01.2023 10:45
Är du pessimist, optimist, realist – eller surrealist? Börsåret har inletts med små glädjeskutt. Strax sätter rapportfloden i gång: det är dags att syna korten på den kärlekskranka aktiemarknaden. Trots att alla snackar om lågkonjunktur har kurvorna envist klättrat uppåt, sedan oktoberruskets djup. Hur ska vi tolka de blandade signalerna?
Mycket handlar om en motreaktion på det deppiga 2022. Nu råder starka förhoppningar om att centralbankerna lyckas tämja inflationsdraken, att räntesläggan inte ska ligga fullt lika hårt på bromspedalen framöver. Placerarna har tuggat i sig en lång serie av negativa överraskningar, börjar nu ta fasta på ljuspunkter och tippar på ett kortvarigt, lindrigt om än rödfärgat blipp på bnp-kurvan.
Dysterkvistarna frågar sig där­emot om vi i själva verket befinner oss i en utdragen krasch, som följer ungefär samma mönster som it-bubblan och finanskrisen 2007–2009. Även om ekonomin inte har tvärnitat kan vi stå inför en mer normal recession, som blåser över inom loppet av cirka ett år.

ANDRA LÄSER