Krista Kosonen i kampanjvideo för svenskan i Finland: "Jag var lat och orkade inte läsa svenska i högstadiet"

Ökade jobbmöjligheter och en helt ny värld som öppnar sig. Det är några av fördelarna som kommer med att tala svenska i Finland, enligt ett gäng finskspråkiga personer i en ny kampanjvideo.

Skådespelaren Krista Kosonens råd till sitt tonåriga jag är enkelt: "läs svenska nu!"

"Svenskan behövs i studier, arbetslivet och samhället. Språket öppnar dörrar till Norden och ger dig en bättre förståelse av den rika och mångsidiga kulturen i Finland". Så inleds en ny kampanjvideo från kulturcentrumet Hanaholmen som startat nätverket Svenska nu.

I videon berättar unga finskspråkiga personer vilken nytta de haft av att tala och förstå svenska.

"Jag var lat och orkade inte läsa svenska i högstadiet, som vuxen kände jag mig sedan blyg att tala svenska", säger skådespelaren Krista Kosonen som är en av kändisarna som framträder i videon.

Hon berättar att hon har fått jobbmöjligheter inom teater och film på grund av att hon lärt sig svenska, bland annat i filmen Tove och den norska HBO-serien Beforeigners.

Skådespelaren Santeri Helinheimo-Mäntylä berättar att han först kände sig osäker när han blev tillfrågad att komma på audition till musikalen Once på Lilla Teatern, eftersom han upplevde att hans svenska inte var tillräckligt bra. Han fick sedan jobbet tack vare sin gymnasiesvenska.

"Att jag vågade gå på audition har öppnat en helt ny värld för mig", säger Helinheimo-Mäntylä i videon.

Kunde tala med Sveriges statsminister

Dimitri Qvintus, ordförande för Finlands svenska socialdemokrater, som tidigare varit specialmedarbetare åt statsministrarna Sanna Marin och Antti Rinne, konstaterar med ett brett leende att han varit glad över att kunna tala svenska till exempel när han träffat Sveriges statsminister.

Dimitri Qvintus har även tidigare talat öppet om sin relation till det svenska språket i offentligheten.

Qvintus kommer från en helt finskspråkig familj, men lärde sig svenska på fotbollsplanen som femtonåring. Han har även tidigare engagerat sig för svenskan i Finland.

Kosonen säger i klippet att om hon skulle få säga en sak till sitt tonåriga jag så är det: "läs svenska nu, du kommer ha nytta av det i framtiden".

Nätverkets projektchef Mikael Hiltunen säger i ett pressmeddelande från Hanaholmen att tanken med videon är att uppmuntra unga att våga tala svenska. Nätverket har också tagit fram uppgifter till videon som ska kunna användas som läromaterial i olika utbildningsstadier, från lågstadiet till högskolenivå.

"Vi ville producera en uppmuntrande och positiv video för unga som visar att man inte behöver tala en felfri svenska. Det viktigaste är att man vågar använda sin svenska. Med de personliga berättelserna vill vi peka på nyttan med svenskan", säger Hiltunen i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER