Man dömd till livstid i 30 år gammalt mordfall

En i dag 68-årig man döms till livstids fängelse för ett mord som skedde för snart 28 år sedan.

Den dömda mannen förnekade sin skuld under rättegången i april.
Juristen Ilpo Härmäläinen var 33 år gammal när han försvann i Åbo i augusti 1994. Drygt tio år senare dödförklarades han.
I fjol meddelande Centralkriminalpolisen att man aktivt börjat utreda fallet igen och snart landade fallet i rätten igen.
Åtalad var en i dag 68-åriga man, som ska ha skjutit Härmäläinen med två skott, först bakifrån i ryggen och sedan framifrån i huvudet. Motivet var enligt åklagaren framför allt ekonomiskt. Den nu 68-åriga mannen hade involverat Ilpo Härmäläinen i skumraskaffäer och när Härmäläinen hotade gå till polisen bestämde sig den åtalade att döda Härmäläinen.
Mordet ska sedan ha skett ombord på reklamarens segelbåt, i avrättningsstil.
Strax innan Egentliga Finlands tingsrätt skulle avkunna sin dom tidigare i år framkom ny information i fallet. Det ledde till att liket efter Härmäläinen kunde hittas i början av mars. Det var marinens dykare som då hittade kroppen på 44 meters djup på Erstan. Kroppen var relativt välhållen på grund av den syrefattiga och kalla miljön och skadorna framgick tydligt.
På fredagen avkunnade Egentliga Finlands tingsrätt sin dom, och kunde då luta sig tillbaka på det nya bevismaterialet.
Den 68-åriga mannen Lasse Erik Lehto dömdes till livstids fängelse. Tingsrätten anser att mordet var planerat och sällsynt rått. Som helhet var dådet sällsynt grov, skriver rätten i sin dom.
Det är troligt att den 68-åriga mannen överklagar domen, och att rättsbehandlingen fortsätter i högre instans.
ANDRA LÄSER