Stora Enso fördubblar vinsten och satsar på batteribranschen

Tack vare en god efterfrågan på i princip alla Stora Ensos produkter utom pappret kan den finsk-svenska skogsindustrijätten presentera en delårsrapport som är klart bättre än den för ett år sedan.

Skogsbolaget Stora Enso rapporterar. Arkivbild.
Stora Enso redovisar en vinst före skatt på 334 miljoner euro för andra kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 142 miljoner euro motsvarande period 2021.
Omsättningen uppgick till 2 592 miljoner euro, jämfört med 2 114 miljoner euro ett år tidigare.
Stora Ensos vd Annica Bresky skriver i pressmeddelandet:
"Samtidigt som den globala ekonomin återvänder från pandemins effekter, fortsätter Stora Ensos starka utveckling under årets andra kvartal. Med en lönsamhetstillväxt på över 28 procent exklusive divisionen Paper, visar vi återigen styrkan i våra kärnverksamheter".

Gör träbaserat kol för batterier

I samma veva meddelar koncernen att pilotanläggningen för tillverkning av träbaserat kol för batteribranschen nu är redo att köras igång.
Anläggningen finns i Bärnäs i Kotka och är resultatet av en investering på tio miljoner euro som tillkännagavs 2019.
Tanken är att kolmaterialet ska ersätta det fossilbaserade kol som i dagsläget används i anoderna på laddningsbara batterier. Användningsområdena inkluderar elektriska fordon, konsumentelektronik samt storskaliga energilagringssystem.
Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att den globala batterimarknaden väntas öka tiofalt under 20-talet.
"När vår pilotanläggning nu kör igång blir Stora Enso en del av en ny värdekedja som kan leverera mer hållbara anodmaterial för batterier. Det träbaserade kolet är ett biobaserat, konkurrenskraftigt material med hög prestanda som kan ersätta den traditionellt använda grafiten", säger Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials, i pressmeddelandet.
Stora Enso meddelar också att företaget ska samarbeta med TetraPak för att öka på återvinningskapaciteten av kartonger i Polen. En ny stor anläggning planeras, som beräknas kosta Stora Enso 17 miljoner euro.

ANDRA LÄSER