Mutmisstänkt Borg förnekar brott

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg misstänks för att ha tagit emot mutor när han deltagit i skogsindustrikoncernen Holmens representationsjakt, bekräftar Borgs advokat för nyhetsbyrån TT.

Förvånad. Anders Borg är oförstående till misstanken om mutbrott, och enligt hans advokat har Borg betalat för sina jaktresor.
27.01.2017 11:13 UPPDATERAD 27.01.2017 16:16
Men Anders Borg skriver i ett sms till Dagens Industri att han inte brutit mot reglerna.
Borgs advokat Hans Strandberg bekräftar för TT att Borg är delgiven skälig misstanke för muta i samband med utredningen av Holmens representationsjakt.
– Det är korrekt, han är hörd av korruptionsenheten och är delgiven misstanke, och det är en mycket låg misstankegrad. Det handlar om ett jakttillfälle efter det att han har slutat som finansminister, säger Strandberg.
Den tidigare finansministern har också haft uppdrag i Finland, då Alexander Stubbs regering beställde en ekonomisk rapport av honom 2014.

Borg: "Hanterat korrekt"

Borg säger själv i ett sms till DI att han följde en strikt linje under sin tid i regeringen och betalade själv för evenemang:
"Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen. Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. I övrigt hänvisar jag till min advokat", skriver Borg.
Dagens Nyheter har tidigare berättat att Borg betalt 2 500 kronor per gång med egna pengar när han följt med på Holmens jaktresor, betydligt mindre än vad resorna egentligen kostat, enligt DN:s uppgifter.
Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg är delgiven misstanke om "givande av muta avseende jaktarrangemang". Chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption har hittills genomfört förhör och gått igenom dokumentation, och kommer att vidta ytterligare utredningsåtgärder, enligt pressmeddelandet. 
Förhöret ägde rum i slutet på förra året. Borg förnekar brott och är oförstående till att han är delgiven misstanke, enligt advokaten.
– Han är god vän med Fredrik Lundberg, och vid de jakttillfällen han har deltagit tidigare har han betalat för sig exakt vad han ska, säger Strandberg.
– Det finns ingen bevisning för att han skulle vara skyldig.

ANDRA LÄSER