Det här är lagen Finland ställs mot i EM-kvalet

Finlands fotbollsherrar lär vara nöjda med sin EM-kvalgrupp. Danmark blir svårt att rå på men de övriga lagen ska Finland kunna mäta sig med. Finland och Slovenien lär göra upp om andraplatsen.

Tränaren Markku Kanerva och de finländska spelarna under ett träningspass inför matchen mot Rumänien i Nations League.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
09.10.2022 13:59 UPPDATERAD 09.10.2022 14:44
Grupperna till det kommande EM-kvalet i fotboll är lottade. Finlands landslag ställs mot Danmark, Slovenien, Kazakstan, Nordirland och San Marino. 
En relativt gynnsam lottning för Markku Kanervas mannar, eftersom man undviker de riktigt stora nationerna. Samtidigt är Slovenien och Nordirland lag som kan vålla problem för Finland.
HBL tittar närmare på Finlands motståndare.

Danmark

Finland får vara nöjt över att man lyckades undvika de absoluta toppnationerna från den första seedingsgruppen. Med det sagt är Danmark ett riktigt bra lag med en drös spelare i Premier League och i de övriga Europeiska toppligorna. På bortaplan blir det svårt för Finland att få med sig något men på hemmaplan har man en chans. 
Ingen har väl glömt vad som hände senast lagen möttes, i Finlands första slutspelsmatch i EM? Den danske stjärnan Christian Eriksen var nära att mista livet. Finland vann till slut med 1–0, men det kunde man inte njuta av mycket den dagen.

Slovenien

Lurigt lag som Finland gärna hade undvikit. Slovenien stod upp bra mot motståndare som Norge, Sverige och Serbien i sin Nations League-grupp. Jättetalangen Benjamin Šeško – till vardags i Red Bull Salzburg – får Finland se upp med. Dessutom har man en hel del proffs i italienska serie A. Men om Finland koncentrerar sig på laget framför jaget har man alla chanser att slå Slovenien hemma och ta poäng borta.
Kampen om andraplatsen i gruppen lär stå mellan Finland och Slovenien.

Kazakstan

En bekant motståndare från det senaste VM-kvalet. Då besegrades kazakerna med 1–0 och 2–0. En motståndare som Finland bör klara av att ta sex poäng mot, men det är en lång resa till bortamatchen och det gäller att inte underskatta motståndet.

Nordirland

Det kunde ha blivit Gibraltar, Malta eller Lettland. Det blev Nordirland – ett av lagen man ville undvika från seedingsgrupp fem. Det blir oerhört viktigt för Finland att ta full pott i matcherna mot Nordirland. Tur för finländsk del att anfallaren Kyle Lafferty – som gjorde livet surt för Finland då länderna möttes senast – sjunger på sista versen i sin karriär.

San Marino

Finland lottades i en av tre grupper med sex lag. Det sjätte laget hade kunnat bli Andorra, Liechtenstein eller San Marino. Det blev San Marino, det sämsta av de tre. 
Finland ska ändå akta sig för att underskatta ... nej, det behöver man inte. Markku Kanerva kan spela nästan vilket gäng som helst mot Europas sämsta fotbollslandslag och ändå vinna med minst tre, fyra bollar. Målskillnaden kan förstås få en betydelse i slutändan så bra om Finland kan vinna stort i båda matcherna mot San Marino.
Kvalet inleds i mars 2023 och håller på till november samma år. De två bästa lagen från varje grupp tar sig vidare till EM-slutspelet i Tyskland 2024.

Grupperna i kvalet till EM 2024

Grupp A: Spanien, Skottland, Norge, Georgien, Cypern
Grupp B: Nederländerna, Frankrike, Irland, Grekland, Gibraltar
Grupp C: Italien, England, Ukraina, Nordmakedonien, Malta
Grupp D: Kroatien, Wales, Armenien, Turkiet, Lettland
Grupp E: Polen, Tjeckien, Albanien, Färöarna, Moldavien
Grupp F: Belgien, Österrike, Sverige, Azerbajdzjan, Estland
Grupp G: Ungern, Serbien, Montenegro, Bulgarien, Litauen
Grupp H: Danmark, Finland, Slovenien, Kazakstan, Nordirland, San Marino
Grupp I: Schweiz, Israel, Rumänien, Kosovo, Belarus, Andorra
Grupp J: Portugal, Bosnien, Island, Luxemburg, Slovakien, Liechtenstein

ANDRA LÄSER