Covid fan tutte med Karita Mattila i huvudrollen – så ser läget ut när Nationaloperan lägger om höstsäsongen

För andra gången skjuts också premiären på Wagners Valkyrian på framtiden.

Karita Mattila sjunger huvudrollen när Così fan tutte blir Covid fan tutte.
27.05.2020 14:44 UPPDATERAD 27.05.2020 15:23
Covid fan tutte heter den nygamla operan som Nationaloperan sätter upp i höst. Dirigent är Esa-Pekka Salonen och i huvudrollen ses Karita Mattila.
För det nya librettot till Mozarts opera står författaren Minna Lindgren, som senast skrev librettot till Iiro Rantalas Pikaparantola (Sanatorio Express).
Det nya librettot skall blanda både politisk satir och reality och behandla coronatidens trauman.
Operaproduktioner kräver i vanliga fall år av förberedelser, men med nyadaptionen av Così fan tutte reagerar Nationaloperan rekordsnabbt på ett samhälleligt fenomen.
Operachefen Lilli Paasikivi liknar i ett pressmeddelande idén vid en champagnekork som flög i taket. "Alla tände på idén och ville vara med i denna hejdlösa produktion", förklarar Paasikivi.
Läs också: Recension av Sanatorio Express: Oöverkomligt svårt att hosta fram ett skratt (28.9.2018)
Värt att notera är att Nationaloperan för andra gången får skjuta på premiären på Wagners Valkyrian. Ringtetralogins andra del skulle ha haft premiär i maj i år. Premiären senarelades sedan till 28 augusti. Det nya datumet är satt till den 29 januari.
Premiären på Valkyrian dirigeras av Susanna Mälkki. Därmed avbryts det stora projektet, som skulle bli Salonens Ring och en juvel i hans dirigentkrona.
Finlandspremiären på Kaija Saariahos och Sofi Oksanens nya opera Innocence som skulle ha ägt rum i januari skjuts också på framtiden sedan sommarens urpremiär på Aix-en-Provence-festivalen skjutits upp.
Läs också: Alla talar sitt språk och alla talar engelska – Sofi Oksanens och Kaija Saariahos flerspråkiga opera speglar verkligheten som de själva levt i de senaste trettio åren (HBL 1.2.2020)
För bara en månad sedan räknade Nationaloperan ännu med att kunna starta upp verksamheten som normalt på hösten, men den lägesbedömningen har fått omprövas.
Flera kulturinstitutioner avvaktar just nu med att publicera program för höstsäsongen. Helsingfors stadsorkesters intendent Aleksi Malmberg skrev förra veckan i symfoniorkestrarnas blogg att HSO kommer att släppa sitt höstprogram i augusti, och då enbart för perioden till slutet av oktober.

ANDRA LÄSER