Ryssland skärper hbtq-lagar ytterligare – klumpas ihop med pedofili

All information om olika sexualiteter och könsidentiteter förbjuds i Ryssland. En redan starkt konservativ lagstiftning dras ännu längre.

Ryska parlamentariker har klubbat igenom en skärpning av yttrandefriheten i frågor om sexualitet och könsidentitet. Bilden togs på onsdagen och har tillhandahållits av statsduman.
24.11.2022 12:12 UPPDATERAD 24.11.2022 12:13
Den ryska statsduman har slutgiltigt antagit en skärpt lagstiftning mot det som benämns som "hbtq-propaganda".
All “propaganda” och allt framförande av “icke-traditionella sexuella relationer och (eller) preferenser, liksom information som kan få barn att vilja byta kön” ska förbjudas, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Interfax. I lagtexten klumpas hbtq-frågor ihop med pedofili.
Till skillnad från den tidigare lagtexten, vars uttalade syfte var att stoppa informationen från barn, införs nu ett totalförbud.
Stoppet gäller bland annat på nätet och i medier, litteratur, film, musik och reklam, enligt lagen.
Privatpersoner som anses sprida "hbtq-propaganda" kommer framöver riskera motsvarande ungefär 70 000 kronor i böter. Utländska personer kan straffas med utvisning.
390 av dumans 450 medlemmar röstade för.
“Denna lösning kommer att skydda våra barn och vårt lands framtid från det mörker som sprids av USA och de europeiska staterna. Vi har våra egna traditioner och värderingar”, skriver den Kremllojale talmannen Vjatjeslav Volodin på Telegram.

ANDRA LÄSER