Lettiska förbundet: Cocks sparkas ut ur baltiska ligan

De fyrfaldiga mästarna Cocks får inte fortsätta i den baltiska ligan i handboll.

Riihimäkilaget Cocks får vänja sig vid en tillvaro utan Champions League och baltiska ligan.
18.05.2020 14:41 UPPDATERAD 18.05.2020 15:09
Cocks har dominerat den baltiska ligan de senaste säsongerna och spelat hem mästerskapet 2016, 2017, 2018 och 2019. Riihimäkilaget har dessutom slutat tvåa i turneringen tre gånger (2010, 2013, 2015) och trea en gång (2014).
Men nu ser det ut som om det finländska laget gjort sitt i ligan. Enligt det lettiska handbollförbundet sparkas både Cocks och Vitryska Ska Minsk ut från turneringen. De två lagen har varit de starkaste lagen i ligan medan de baltiska lagen tvingats spela biroller.
Från och med nästa säsong kommer den baltiska ligan att spelas med fyra lag från Estland, fyra från Lettland och fyra från Litauen.
– Lagen från Finland och Vitryssland, som inte riktigt är Baltikum, deltog regelbundet i finalturneringen och dominerade där. Det är inte riktigt logiskt att de avgörande matcherna i ligan, de som potentiellt borde locka det största intresset i vår region, spelas utanför de baltiska gränserna, säger Guntis Ciematnieks, generalsekreterare för det lettiska handbollförbundet i ett pressmeddelande.
Ciematnieks säger att de baltiska lagen måste fundera på hur de ska utvecklas bäst och att det inte sker genom att möta lag som spelar i Champions League.
För Cocks betyder beslutet att utesluta finländska och vitryska lag att klubben går miste om en viktig internationell turnering till. Sedan tidigare stod det redan klart att Riihimäkiklubben blir av med sin plats i gruppspelet i Champions League då turneringsformatet görs om och antalet lag minskar.
Inför förra säsongen meddelade Cocks att man inte tänker spela i baltiska ligan. Senare bestämde klubben sig ändå för att delta. Laget hade säkrat en plats i semifinalen innan säsongen ställdes in på grund av coronaviruset.

ANDRA LÄSER