Afghanska paralympiern Zakia Khudadadi: "Hjälp mig"

Inga paralympier från Afghanistan kan delta i spelen i Tokyo, samtidigt ber en av dem om hjälp inifrån Kabul. – Jag vädjar till er alla, säger taekwondokan Zakia Khudadadi.

En afghansk paralympier vädjar om hjälp sedan talibanerna har tagit över landet.
Linnéa Engholm/TT
18.08.2021 19:53
Den internationella paralympiska kommittén (IPK), beklagar att inga afghanska paralympier kommer att kunna delta i spelen i Tokyo.
– Det går inga kommersiella flyg. Vi har alla sett bilderna från Kabuls flygplats. Det stod klart för oss från början att det inte kommer att finnas något säkert sätt att få idrottarna till Tokyo, säger IPK:s ordförande Andrew Parsons till Reuters.
Samtidigt vädjar idrottarna om hjälp. I ett filmklipp syns taekwondokan Zakia Khudadadi, som skulle ha blivit Afghanistans allra första kvinnliga paralympier, berätta att hon är fast i sina släktingars hus i Kabul som hon bodde i innan den planerade avresan till Tokyo.
– De har inte ens nog med mat till sina egna barn, jag känner mig som en börda, säger hon.
– Jag vädjar till er alla som representant för afghanska kvinnor: Hjälp mig. Jag vill så gärna delta i Paralympics i Tokyo. Snälla hjälp mig!
Andrew Parsons har sett videon.
– Det som händer i Afghanistan och att det krossar en av våra idrottares drömmar, det är väldigt sorgligt och hjärtekrossande, säger han och tillägger att man jobbar för att Khudadadi ska kunna tävla i framtiden, men att det är för tidigt att prata om några konkreta planer.
– Det här är mycket, mycket större än idrott. Vi är först och främst oroliga för Afghanistan som nation och för människorna, speciellt kvinnorna. Jag tror att landet först måste komma fram till sitt eget öde.
Det var i måndags som Afghanistans paralympiska kommitté bekräftade att man inte kan skicka några idrottare till spelen, på grund av situationen i landet.

ANDRA LÄSER