HIFK slog Lukko i förlängning och kopplade greppet om kvartsfinalserien

Fysiskt, intensivt, chansrikt och böljande. Den andra kvartsfinalen mellan HIFK och Lukko blev en riktig rysare. 0–0 efter 60 minuter. I förlängningen steg Iiro Pakarinen fram och gjorde matchens enda mål.

Roope Taponen höll nollan då HIFK tog ett stort steg mot semifinal.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
20.03.2023 21:39
Lukko inledde bättre och HIFK hade väldiga problem att få i gång något eget spel då Lukko rörde sig bättre och smartare än HIFK som kom till andra mötet med en 4-1-seger  i bagaget från Raumo.
HIFK fick prova på spel i numerärt överläge men power play-formationerna fick ingenting till stånd. Efter utvisningen vände pendeln ändå till Kamraternas fördel men Artiom Zagidulin var alldeles utmärkt mellan Lukkos stolpar. Zagidulin var darrig i första mötet men säkerheten själv i Ishallen.
Artion Zagidulin var utmärkt mellan Lukkos stolpar.
I andra perioden var det HIFK för mest hela slanten. Roni Hirvonen hade ett jätteläge att göra 1–0 och Micke-Max Åsten visade att händerna också kan användas till annat än till att rivas och bufflars då han elegant skapade en ypperlig chans åt sig själv. Skottet gick lite för rakt på Zagidulin men Åsten var under press. Hirvonen däremot hade all tid i världen och avslutet var för dåligt med tanke på att HIFK han också hade två passningsalternativ i det läget. Annars var Hirvonen som vanligt aktiv och tvekade inte att ta avslut.
Mot slutet av perioden fick Lukko tag på den röda tråden och Julius Mattila hade ett gyllene läge att göra 0–1 men Roope Taponens benparad var magnifik.
Taponen var igen säkerheten själv även om HIFK levde farligt i slutet av andra perioden då puckarna runt hemmalagets duggade nästan lika tätt som det obarmhärtigt kalla regnet utanför Ishallen på Nordenskiöldsgatan.
HIFK-klippan och den defensiva ledaren Ilari Melart fick hjärnsläpp vid spelade 40 minuter då han av någon anledning tryckte upp en tvärställd klubba i planeten på en Lukkospelare. 5+20 minuter och så väntar sannolikt en avstängning också för Melart. Illa för Melart. Ännu värre för HIFK.
Visst skapade HIFK flera heta lägen att göra mål än Lukko i de två första perioderna. 21–9 i skott på mål säger en del. Och skvallrar också om att HIFK:s avslut inte höll måttet.
Melarts fem minuters utvisning spelade HIFK bort utan större problem då Lukkos spel med en man mera var oerhört håglöst och fantasifattigt. Ett par chanser alldeles i slutet av utvisningen lyckades gästerna skapa men annars hade HIFK full koll på läget.
Matchen gick till förlängning där Lukko fick pröva på spel med en man mera. Roope Taponen stod dock pall och då Lukko inte utnyttjade sina chanser avgjorde HIFK. Juha Jääskä gjorde  förarbetet och Iiro Pakarinen satte från närhåll 1–0.
– Härlig match. Tätt som det ska vara i de här matcherna. Jag är nöjd med laget, säger Pakarinen i CMores intervju.
Nästa match på onsdag i Raumo. HIFK leder med 2–0 i matcher då fyra segrar krävs för plats i semifinal.
Klar fördel Kamraterna med andra ord även om Melart riskerar avstängning och Victor Berglund utgick i tredje perioden med en befarad knäskada.
I övriga matchserier kvitterade Ässät till 1–1 mot Ilves, Tappara mosade KooKoo för andra gången och leder med 2–0 medan Pelicans leder med 2–1 mot KalPa.

ANDRA LÄSER