Eurovisionvinnarna: Nu blir det party

Finland kom på sjätte plats i lördagskvällens Eurovisionsfinal vilket är tidernas näst bästa placering. Vann gjorde favoriten Måneskin, som representerade Italien med bidraget “Zitti e buoni”.

Måneskin från Italien vinner Eurovision Song Contest efter en rafflande omröstning, där gruppen fick mest röster av tittarna.
23.05.2021 01:50 UPPDATERAD 24.05.2021 17:16

Rättelse 24.5 kl. 17.16: "Av tittarna fick Finland poäng av alla länder utom ett". Korrigerat till ett, eftersom Finland självfallet inte kunde ge poäng till sig själv.

Blind Channels Dark side är Finland näst mest framgångsrika Eurovisionsbidrag någonsin. Finland har kommit sexa en gång tidigare, 1973, med Marion Rungs Tom Tom Tom. Men då var konkurrensen mindre: bara 17 länder deltog. I årets tävling deltog 39 länder, varav 26 tävlade i lördagens final.
– Det känns toppen. Vi fick allt det vi var ute efter, och jäkligt mycket mera därtill: ett stort internationellt skivkontrakt, en listetta och nya vänner från Italien att festa med, beskriver bandet sin Eurovisionsupplevelse i ett pressmeddelande strax efter finalen.
Bandet syftar på det skivkontrakt de skrev med Century Media Records i veckan. När bandet återvänder till Finland ska de bara ta det lugnt i några veckor, sedan börjar arbetet med att göra "världens bästa rockalbum".
De beskriver sin medverkan i Eurovisionen som en oförglömlig upplevelse.
– Lärdomarna vi fått under den här våren kan inte köpas för pengar.
Blind Channel fick totalt 301 poäng i finalen och plockade in ströpoäng i en jämn ström när jurygrupperna gav sina poäng. Finland fick totalt 83 poäng av 19 jurygrupper av 39. Men det var främst hos tittarna som bidraget gick hem – av dem fick Blind Channel totalt 218 poäng. Av tittarna fick Finland poäng av alla länder utom ett. Tolv poäng till Finland gav tittarna i Sverige, Estland och Island.
Den finländska juryns tolva gick till Schweiz, och de finländska tittarnas tolva till Island.
Relativt sett gick det bättre för Finland i finalen än i semifinalen. I torsdagens semifinal kom Finland femma, och placerade sig i finalen därmed bättre än både Bulgarien och Portugal som fick högre poäng i semifinalen.
Finlands bästa Eurovisionsplacering genom tiderna är Lordis seger 2006 med Hard rock hallelujah, och de gästade också årets Eurovisionsfinal där de i en mellanakt spelade sin Eurovisionsklassiker på ett hustak.
Blind Channels sångare Niko Vilhelm och Joel Hokka framför låten Dark side under finalen i Eurovision song contest.

Sprutar champagne

– Vi vill säga till Europa, till hela världen: Rock 'n' roll dör aldrig! ropade Måneskins sångare Damiano David till publiken i Ahoy Arena i Rotterdam efter att bandet utropats till vinnare i tävlingen.
Nästa års Eurovision Song Contest hålls alltså i Italien. Måneskin charmade tv-tittarna med hårdrock och en spektakulär ljusshow och lyckades ro hem landets första seger på mer än 30 år.
Låttiteln Zitti e buoni betyder ungefär "Var tyst och bete dig".
– Nu blir det party. Damiano måste hoppa i floden – vi slog vad med honom och vi ska filma det i morgon, säger basisten Victoria De Angelis på presskonferensen efteråt, dit bandet dyker upp svettiga och euforiska.
Damiano David tar tillfället i akt att öppna en champagneflaska och spruta det mesta av innehållet på sina kollegor i bandet. Men när Aftonbladet frågar om en sekvens i green room när David påstås luta sig ned och snorta kokain under tävlingens gång mulnar han och säger att han böjde sig ned för att hans kollega råkat krossa ett glas.
– Jag använder inte droger. Det var inte något kokain, säger han avfärdande.
Bandmedlemmarna har känt varandra sedan grundskolan, men blev etablerade som band först 2015. Bandnamnet betyder månsken på danska – en hyllning till basisten Victoria De Angelis hemland.

"Räknas mest för oss"

På presskonferensen framhåller hon hur viktigt det var för bandet att få så många röster av tv-tittarna.
– Det fantastiska är att så många där hemma har röstat på oss. Det räknas allra mest för oss. Det betyder att så många har gillat vår musik, säger hon.
Italien har vunnit tävlingen två gånger tidigare – 1964 när Gigliola Cinquetti knep förstaplatsen med låten Non ho l’età och 1990, när Toto Cutugno charmade publiken med Insieme: 1992, en hyllningslåt till Europeiska unionen, som skulle bildas två år senare ur Europeiska gemenskapen.
Medlemmarna i Måneskin firar segern.
Tittarrösterna avgjorde Eurovision Song Contest – i slutet var det olidligt spännande. Skulle Italien eller schweiziska Gjon's Tears vinna? Italien fick 318 poäng av tittarna, vilket avgjorde tävlingen.
Jurydelen av tävlingen var också en svettig historia, där tolvpoängarna fördelades till 16 olika bidrag. Frankrike och Schweiz låg dock hela tiden i toppen – och turades om på förstaplatsen tills Schweiz, när alla juryröster var lämnade, hamnade i knapp ledning.
3 500 jublande Eurovisionfans i Ahoy Arena i Rotterdam fick sin beskärda dos av eld, hud, vindmaskiner, etniskt influerade schlagerlåtar och silverklänningar.

Tusse satte tonerna

Det var inte helt lätt att sticka ut från mängden i det starka startfältet. Tysklands dansande fredstecken (som av en del misstolkats som ett uppsträckt långfinger), norske Tix änglavingar och Greklands halvt osynliga dansare är några exempel på hur de tävlande försökte bryta igenom likgiltighetsvallen i tv-rutan.
Tusse satte tonerna i Voices i finalen.
Sveriges Tusse Chiza hade inte jurygrupperna med sig, utan låg på 17:e plats när alla röster delats ut. Hos tittarna hade han bättre lycka, med deras 63 poäng flyttades han upp i resultatlistan till 14:e plats.
Tusse verkade ha skakat av sig nervositeten från semifinalen när han framträdde – den här gången höll hans röst hela vägen genom låten. Glädjen färgade hela framförandet av Voices när han intog scenen som det näst sista bidraget i tävlingen.
Tittarnas dom i slutet av tävlingen var obönhörlig. Värst var det för Storbritanniens James Newman som fick 0 poäng av jurygrupperna för sin låt Embers och inte heller fick några poäng av tittarna. Också Tyskland, Spanien och värdlandet Nederländerna blev utan tittarpoäng – det sistnämnda fick publiken i Ahoy Arena att bua ljudligt.

Resultatet i tävlingen

1. Italien: Måneskin – ”Zitti e buoni”
2. Frankrike: Barbara Pravi – ”Voila”
3. Schweiz: Gjons Tears – ”Tout l'univers”
4. Island: Dadi og Gagnamagnid – ”10 years”
5. Ukraina: Go A – ”Shum”
6. Finland: Blind Channel – ”Dark side”
7. Malta: Destiny – ”Je me casse”
8. Litauen: The Roop – ”Discoteque”
9. Ryssland: Manizha – ”Russian woman”
10. Grekland: Stefania – ”Last dance”
11. Bulgarien: Victoria – ”Growing up is getting old”
12. Portugal: Black Mamba – ”Love is on my side”
13. Moldavien: Natalia Gordienko – ”Sugar”
14. Sverige: Tusse – ”Voices”
15. Serbien: Hurricane – ”Loco loco”
16. Cypern: Elena Tsagrinou – ”El diablo”
17. Israel: Eden Alene – ”Set me free”
18. Norge: Tix – ”Fallen angel”
19. Belgien: Hooverphonic – ”The wrong place”
20. Azerbajdzjan: Efendi – ”Mata hari”
21. Albanien: Anxhela Peristeri – ”Karma”
22. San Marino: Senhit – ”Adrenalina”
23. Nederländerna: Jeangu Macrooy – ”Birth of a New Age”
24. Spanien: Blas Canto – ”Voy a quedarme”
25. Tyskland: Jendrik – ”I don’t feel hate”
26. Storbritannien: James Newman – ”Embers”

ANDRA LÄSER