Omkring 60 procent av de infektioner som drabbar människor bedöms, enligt rapporten, ursprungligen komma från djur. I de flesta fall överförs smittan indirekt, via livsmedel.
Att smitta mellan djur och människor blir vanligare är förutsägbart och väntat och beror enligt rapporten bland annat på vår ökade efterfrågan på kött, ohållbart jordbruk, exploatering av vilda djur och klimatförändringar.
Rapporten bygger på slutsatser från flera expertgrupper, bland annat FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), Världshälsoorganisationen (WHO) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE). De tre organisationerna samverkar sedan tidigare i arbetet med att intensifiera gemensamma åtgärder för att bekämpa hälsorisker i samband med interaktioner mellan människor, djur och miljö.
Rapporten presenterar flera förslag på åtgärder för att minska risken för framtida pandemier orsakade av smitta överförd från djur. Bland annat vill man öka medvetenheten om risker för hälsa och miljö och hur de kan förebyggas, förbättra övervakningen och regleringen av livsmedelshantering, avveckla ohållbara jordbruksmetoder och stärka djurhälsan.
ANDRA LÄSER

Super Cup
Fotbollsfansen har intagit Helsingfors: “Om inte Supercupen hade hållits här skulle jag nog aldrig ha kommit hit”
10.08.2022 17:53

Brott, lag och rätt
Prisad finsk företagare greps för sexköp i Sverige – expertpolis larmar om kraftig ökning av utsatta ukrainskor
10.08.2022 05:00
Ukraina
Strategiexperten Joakim Paasikivi: Attacken på Krim kan vara tecken på ukrainsk offensiv
10.08.2022 18:53