Som mest 100 000 hushåll utan el – 18 000 fortfarande utan

I synnerhet Österbotten, Birkaland, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland lider av elavbrott, enligt branschorganisationen Finsk Energiindustri.

Förödelsen var störst på Åland.
Vinterstormen som orsakade omfattande skador i Finland på onsdagen har dragit vidare men på vid 9-tiden på torsdagsmorgonen var drygt 18 000 hushåll fortfarande utan el. Detta framgår av branschorganisationen Finsk Energiindustris karta över elavbrott i landet.
Enligt Finsk Energiindustri koncentreras elavbrotten framför allt till Österbotten, Birkaland, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland. I södra Finland är elavbrott däremot sällsynta.
Tidigt på onsdagsmorgonen var över 100 000 finländska hushåll utan el. Problemen berodde bland annat på att träd som fallit i stormen orsakat skador på elledningarna.
Vinterstormen som blåste över Finland på onsdagen förde med sig exceptionellt hårda vindar. På Bogskär på Kökar uppmättes en genomsnittlig vindstyrka på 32,5 meter i sekunden, vilket slår det tidigare finska rekordet på 31 meter i sekunden. I en vindby på Bogskär var vindhastigheten hela 41,6 meter per sekund.
***
Läs vad HBL:s chefredaktör Susanna Landor skriver om beredskap vid olyckor:
Har du 9 liter vatten, en batteridriven radio och en reservkamin med bränsle så att du klarar dig hemma i tre dygn om det kniper?
Krisberedskap kräver konserver och kommunikation (krönika i HBL 26.6.2018)
ANDRA LÄSER