Hagnäs torg får glashall

Köpmännen i Hagnäs hall får flytta in i en elegant glaskonstruktion på torget medan den anrika saluhallen renoveras, beslöt stadsstyrelsen med klar majoritet på måndag kväll.

Så här planeras hallen se ut när den är klar.
Glaspaviljongen kommer att kosta cirka 5,7 miljoner euro att bygga och är därmed det dyraste av de alternativ som utretts. Byggandet av glaspaviljongen innebär också att renoveringen av Hagnäs hall skjuts upp med cirka sex månader och att den återinvigs först i juli 2019. Förhoppningen är att glaspaviljongen kommer att kunna återanvändas efter att saluhallen är renoverad, enligt Marcus Rantala (SFP) till exempel vid Slakthuset.
– Det här är ett långsiktigt beslut som jag tror har en rad positiva effekter för hela området. Det billigare alternativet gick ut på att flytta in saluhallen till Elantos gamla varuhus på andra sidan torget men det hade gjort hallen alltför undangömd, säger Rantala.
Ett annat förslag var att bygga ett tält för saluhallsverksamheten på torget men den föll inte i god jord hos köpmännen. Renoveringen av den över 100 år gamla Hagnäs hall kommer att kosta cirka 12,5 miljoner euro.

ANDRA LÄSER