I och med social- och hälsovårdsreformen övergår ungefär 170 000 kommunalt anställda som gamla arbetstagare till de nya välfärdsområdena. Välfärdsområdena består av både stora och små kommuner, utom Helsingfors som bildar ett eget område. Därför är lönerna för samma arbete inte alltid desamma. Lönerna måste såväl harmoniseras som höjas på sikt. Det är redan nu svårt att rekrytera och behålla personal inom social- och hälsovården. Om två socialarbetare inom samma välfärdsområde har olika löner motiverar det inte socialarbetaren med lägre lön att stanna kvar.
Välfärdsområdena borde även samarbeta i lönefrågor, men inte så att det leder till kartellbildning eller dylikt. Social- och hälsovårdsbranschen är fortfarande en kvinnodominerad bransch. En höjning av lönerna skulle även locka flera män till branschen. Hur det ska genomföras utan att höja skatter eller avgifter av skattenatur är en svår fråga. En diskussion om hur de stigande kostnaderna ska täckas borde kunna föras. Att höja lönerna kommer att och måste få kosta. Det får vi inte blunda för.
Carola Bäckström,
Vanda
ANDRA LÄSER
Kändisar
Janne Grönroos är stolt nybliven pappa: "Vi är bortskämda med att han sover 22 timmar om dygnet"
15.08.2022 16:02
Västnyland
BBC:s reporter besökte Hangö och Ekenäs – fascineras av tvåspråkiga skyltar
15.08.2022 11:15
Nato
Nordiska statsministrarna höll första mötet med Finland och Sverige på väg in i Nato – "Historiskt skifte för nordisk säkerhetspolitik"
15.08.2022 18:32
Brott, lag och rätt
Vändningen: Tredje ungdom åtalas för dråp i Vallgård efter åldersbedömning
15.08.2022 16:46
Inbrott
Internationell liga bröt sig in i hus i Esbo och Grankulla – så här gör du det svårare för inbrottstjuven
15.08.2022 05:01