Ingrid Enckell är Finlands lucia 2020 – ska sprida ljus i värsta coronatider

Telefonsamtalet med det glada budskapet kom inte helt som en överraskning, mamma Maria Björnberg har under de senaste veckorna fått ta emot många meddelanden från vänner att de röstar på Ingrid Enckell. – Visst känns det overkligt, men budskapet sjunker sakta in. Det är jag som är Finlands lucia i år, säger en strålande glad Ingrid Enckell.

Ingrid Enckell har ägnat de senaste veckorna åt sångövningar på distans via videokontakt med luciakören, men snart ska Finlands lucia 2020 få träffa sina blivande tärnor och körledaren på riktigt.
26.11.2020 12:00 UPPDATERAD 26.11.2020 16:52
Ingrid Enckell går tredje och sista året på musiklinjen vid Tölö gymnasium. Just i dag är hon hemma från skolan, inte på grund av distansundervisning utan för att det är provvecka i gymnasiet och Ingrid har inga prov i dag.
– Jag borde egentligen sätta mig ner och skriva en religionspresentation om Buddha. Och senare i dag ger tre av mina klasskompisar på musiklinjen sina slutkonserter, så jag hade tänkt gå till skolan och lyssna på dem, berättar Ingrid Enckell om dagens planerade program.
Nu får skolan vänta en tid, uppdraget som Finlands lucia 2020 kommer att kräva hennes uppmärksamhet under resten av året.
– Det ska nog gå bra, speciellt om det visar sig att hela skolan övergår till distansundervisning, då har jag lättare att själv planera min tid. Men vi har förstående lärare på skolan och jag är effektiv i mitt arbete, så det kommer att ordna sig, säger Ingrid Enckell ivrigt.
Som abiturient har hon redan klarat av hälften av proven inför studentexamen, hon har gjort skrivningarna i engelska, finska och tyska. På våren väntar proven i matematik, modersmål och religion.

Uppträda på distans

Nu står Ingrid Enckell inför ett spännande uppdrag – hon ska vara Finlands lucia i en tid då allt är osäkert och restriktionerna kan ändras från dag till dag. Hon ska sprida ljus och glädje i en tid då många är ensamma, bekymrade och kanske rädda inför den dystra framtiden. Många äldre människor ska kanske för första gången under ett långt liv fira jul utan nära och kära omkring sig. Där kan lucia komma som något positivt, även om inte ens lucia kan hälsa på som förr.
– Jag har fått en preliminär tidtabell för lucias uppdrag. De fysiska besöken är inte alls lika många som tidigare år, men vi ska ändå besöka en del äldreboenden, riksdagen, presidentens tjänstebostad och Nylands brigad i Dragsvik. Visst ska det bli spännande att hälsa på hos presidenten, men jag ser mycket fram emot att få uppträda för äldre personer, jag vill så gärna ge de ensamma lite ljus och sång, säger Ingrid Enckell.
Det som är helt nytt för Finlands lucia och hennes luciakör är uppträdanden på distans. Det ska produceras luciavideor som kan visas på de äldreboenden, servicehem och sjukhus där man av säkerhetsskäl inte kan ta emot fysiska besök i år. En del uppträdanden kan också strömmas i realtid för en publik på olika håll, men hur allt det här fungerar vet Ingrid Enckell ännu inget om.
Det som fungerar precis som tidigare år är förberedelserna.
– Jag kommer att få besök av Folkhälsan och en av luciamammorna senare i dag. Jag ska säkert prova klänningen, kronan och skorna och allt annat som hör till. Jag har också fått en del övningstider med luciakören, hittills har jag bara övat på distans med kören, berättar Enckell.
Att öva körsång på distans är ingen höjdare, vet Ingrid Enckell av erfarenhet. Man hör bara sin egen sångröst, inte de andra körmedlemmarnas, och på skärmen syns körledaren som gör sitt bästa för att få alla att hålla samma takt.
– Jag har övat via Zoom både med min egen kör, showkören vid Sandels musikskola, och med reservkören inför lucia. Det är ganska jobbigt, speciellt om nätanslutningen är dålig, men man hör ju bara sin egen röst, inte kören.
Reservkören är en förlängning av den officiella luciakören, vars medlemmar man i år har försökt hålla mindre än vanligt. Körövningarna på distans har ändå fört med sig den fördelen att Ingrid nu känner till repertoaren och kan sångerna.
– Min egen favoritsång är Peter Jöbacks Viskar en bön, jag tycker att orden i den är jättefina och passar speciellt bra till lucia: det handlar om att viska en bön för alla dem som har tappat hoppet. Den sången passar så bra i dessa tider. Men jag älskar också många andra fina julsånger, som jag säkert kommer att framföra som lucia.
Maria Björnberg tror att dottern Ingrid Enckell kommer att klara luciauppdraget galant. – Hon är en lugn, glad och utåtriktad person.

Erfaren lucia

Ingrid Enckell har en hel del erfarenhet av att uppträda som lucia, förutom många små luciauppdrag som barn inför familjen och släktingar har hon två gånger fått vara lucia inför en större publik.
– Senast var jag lucia i högstadiet Norsen, det var i årskurs 7. Men jag var också lucia i min lågstadieskola, Cygnaeus skola, då tror jag att jag gick i trean.
Ingrids mamma Maria Björnberg är jätteglad för dotterns skull, men ändå inte lika förvånad över resultatet i omröstningen som den nyvalda lucian själv.
– Jag är jätteglad för Ingrid skull, men kanske inte så förvånad ändå. Under de senaste veckorna har jag fått ta emot många meddelanden från vänner och bekanta att de har röstat på henne, så jag var lite förberedd, säger Maria Björnberg, som är tidigare lokalpolitiker i Helsingfors, numera företagare och aktieinvesterare.
– Ingrid kommer att klara av uppdraget som Finlands lucia galant, hon är en lugn, glad och utåtriktad person. Men det kommer att bli ett annorlunda luciauppdrag än tidigare. Vi får se hur lussandet rent praktiskt kan ordnas med tanke på alla coronarestriktioner. Vi är beredda på att det får göras en del tekniska lösningar för att fixa alla uppträdanden, säger Maria Björnberg, som genast tänker på de praktiska aspekterna av årets något annorlunda luciasäsong.
Läs mer om Ingrid här!

ANDRA LÄSER