Intern konflikt bakom Eckerö-affären

Personerna som sålde sina aktier i Rederi Ab Eckerö till Viking Line i fredags hade varit missnöjda med Eckerös ledning en längre tid. Viking ser köpet av aktierna i det konkurrerande rederiet som en god investering.

Konkurrensregler sätter stopp för ett direkt samarbete mellan Rederi Ab Eckerö och Viking Line. Rederierna konkurrerar på rutten mellan Helsingfors och Tallinn. Några planer på att samarbeta med Eckerö har Viking inte, säger vd Jan Hanses.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
22.11.2022 06:02 UPPDATERAD 22.11.2022 09:29
Rederi Ab Eckerö gjorde ett gott resultat före pandemin och har arbetat sig igenom de svåra tiderna. Nu förbättras sannolikt resultatet, så aktierna i rederiet är en god investering.
Så här motiverar Viking Lines vd Jan Hanses fredagens besked om att Viking har köpt drygt 17 procent av aktierna i Rederi Ab Eckerö för knappa 10,3 miljoner euro. Aktierna köptes vid en marknadsplats för onoterade åländska aktier som de åländska bankerna upprätthåller.
Viking Line fick information om att aktierna var till salu och beslöt att slå till. Försäljningen av aktieposten i Eckerö har inte bara föregåtts av pandemin – utan också av inre stridigheter i rederiet.

ANDRA LÄSER