Bragdmedaljören Sparvs grymma år: EM-avancemang och historisk cuptitel

Den blåvita fotbollsfesten fortsatte på den finlandssvenska idrottsgalan. Bragdmedaljen gick till herrlandslagets kapten Tim Sparv.

Tim Sparv var inbjuden till presidentens mottagning på självständighetsdagen. Arkivbild.
25.01.2020 21:00
Finlands Svenska Idrott (FSI) arrangerade den finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors efter ett mellanår. Det fina blåvita fotbollsåret och ett historiskt EM-avancemang vägde tungt då herrlandslagets mångåriga kapten Tim Sparv belönades med Bragdmedaljen. Den 32-åriga Oravaisbördiga mittfältaren ansluter sig till en lång lista med finlandssvenska idrottshjältar, såsom OS-bronsvinnande seglartrion Silva Kanerva, Silja Lehtinen och Mikaela Wulff samt KHL-mästaren Leo Komarov.
– Jag känner mig väldigt hedrad då man ser på listan idrottare som vunnit. Det känns roligt och det är en stor ära, säger Sparv.
Bragdmedaljsegern satte hårt åt – Sparv var etta i omröstningen med en marginal på en knapp procent. De övriga nominerade var damlandslagets anfallarstjärna Linda Sällström samt världsmästarmålvakten i ishockey Kevin Lankinen. Att två fotbollsspelare fanns bland de nominerade värmer Sparvs hjärta.
– Det är ganska unikt att två fotbollsspelare nominerades. Det berättar att finländsk landslagsfotboll har haft ett stort år. Linda har gjort det bra i landslaget och hon blev alla tiders bästa målskytt. Hon har också haft ett fint år i Paris.
Vem som fick Sparvs röst kan vara en överraskning för många.
– Lankinen är för mig en ny bekanting som jag fick upp ögon för först i VM. Han fick faktiskt min röst. Ett VM-guld är alltid ett VM-guld, säger landslagskaptenen.

Cupseger framför 30 000 pers

Sparv och Bragdmedaljen kopplas starkt till herrlandslagets första EM-avancemang. Men Sparv fick uppleva segerruset också med klubblaget FC Midtjylland. Utöver den avgörande EM-kvalmatchen mot Liechtenstein väcker en viss cupmatch stora känslor hos Sparv.
– Det var cupfinal med över 30 000 åskådare på läktaren och vi tog en straffvinst mot Brøndby. Vi hade faktiskt inte vunnit cupen tidigare men varit i final fyra gånger. Vi hade press på oss att leverera. Att vinna var stort, minns Sparv som spelat för FC Midtjylland sedan juli 2014.
Sin A-landslagsdebut gjorde Sparv 2009. Säkerligen ett oförglömligt år, men 2019 är något ännu större.
– Det var ett år som gick till historian och som vi kommer att titta tillbaka på ännu i tiotals år. Att vi äntligen kvalade in till ett stort mästerskap är hur stort som helst. Det är kul att fotbollen fått den uppskattning som den förtjänar. Intresset för landslaget har varit enormt, säger Sparv.
Fansens stöd och det uppsving som fotbollskulturen har i Finland har imponerat Sparv.
– Läktarna har varit fullsatta och jag känner en stor tacksamhet att jättemånga fans har lagt tid och pengar på att se våra bortamatcher oavsett om de spelats i till exempel Bosnien eller någon annanstans. Det har skapats en fotbollskultur i Finland och framgångarna har fungerat som tändvätska.
Sparvs och hans landslags framgångssaga når sin klimax i EM i sommar. Men just nu ligger fokus på att hållas i form och slåss om den danska ligatiteln.
– Vi jagar ett tredje mästerskap under min tid. Det skulle vara fint att vinna och slå rivalerna från Köpenhamn, säger Sparv, vars kontrakt löper ut i sommar.

Vinnare av Finlands Svenska Idrotts bragdmedalj

2006 Ove Lehto
2007 Niklas Bäckström
2008 Katja Nyberg
2009 Fredrik Smulter
2010 Sandra Eriksson
2011 Staffan Tunis
2012 Silja Racing Team
2013 Mårten Boström
2014 Leo Komarov
2015 David Söderberg
2016 IFK Mariehamn
2017 Fredrik Smulter
2018 Nico Rönnberg
2019 Tim Sparv

Idrottarpris

Ungdomspriset
1:a plats – Nader Khalili, Vasa simsällskap, simning
2:a plats – Vivian Suominen, HIFK, friidrott & Alexander Ståhlberg, Norrvalla Ski Team, längdåkning
Årets tränare: Taisto Olenius
Olenius, 75 år, har en lång karriär bakom sig som tränare och är ännu i dag aktiv med bland annat finska mästaren på 400 m Eljas Aalto som adept. Olenius var själv mångkampare, som senare tränade bland annat Mikael Ylöstalo, Mikko Komi och Staffan Mickos.
Årets förening: Vasa Idrottssällskap
Vasa Idrottssällskap (VIS) är en idrottsförening som aktivt arbetar för att alla ska ha möjlighet till idrott på lika villkor. Verksamheten bygger på mångfald och mångsidighet. Till föreningen är alla välkomna oberoende av bostadsort, språk, kön, etnisk bakgrund eller sexuell orientering.
Vasa Idrottssällskaperbjuder olika typer av idrottsaktiviteter och motionsformer åt sina medlemmar (friidrott, cykel, bowling, kraftsport och seniormotion).
Edvin Wide-priset: Nathalie Blomqvist
IK Falkens Nathalie Blomqvist har haft en strålande säsong. Hon putsade sina rekord på såväl 3 000 m, 1 500 m, som på 800 m. Hon var två hundradelar från medalj i U20-EM i Borås. Nathalie vann FM-silver på 800 m och FM-brons på 1500 m. Dessutom tog hon 3 guld på junior-FM nivå.

ANDRA LÄSER