Dramatik då HJK tappade i guldracet

Den ångest och krampaktighet som legat över HJK:s spel de senaste veckorna präglade lagets insats också mot SJK. Seinäjokiklubben vann efter stor dramatik med 3-2.

HJK föll tungt mot SJK.
HJK fick med sig en viktig seger senast i Conference League mot Alashkert och inledningsvis såg det bra ut då HJK var aktivt, aggressivt och effektivt. David Browne styrde in Lucas Lingmans frispark till 1-0 och SJK hade oerhörda problem att skapa något framåt över huvud taget under den inledande halvtimmen.
– Vi är riktigt dåliga i första halvlek men snackar ihop oss i paus, går ut och gör jobbet och tar tag i matchen, säger Ville Tikkanen i SJK.
I andra halvlek var SJK betydligt bättre. Snabbare, rätlinjigare och modigare. Samtidigt spred sig ängsligheten i de regerande mästarnas led och då tränare Toni Koskela bytte ut Lucas Lingman en bit i andra halvlek försvann en rejäl portion lugn och kreativitet i HJK:s spel.
Det var tuffa tag ute på planen och närkamperna var stundtals fräna. Roope Riski fick sig en riktig tryckare av Nikko Boxall men kunde efter lite omplåstring fortsätta.
Samme Boxall blev grundlurad av inhopparen Santeri Hostikka då denna gjorde 2-1 efter att Cristhian Valencia Cifuentes helt rättvist kvitterat.
Hostikka tunnlade Boxall och placerade kyligt in 2-1 med cirka tio minuter kvar att spela.
Läget såg ljust ut för HJK då trots att SJK i långa stunder ägde andra halvlek.
Men ett lag i motvind brukar ofta ha marginalerna emot sig och några minuter senare orsakade Riski en straff som SJK säkert förvaltade.
Och som om det inte var nog med elände för hemmalaget placerade Tuco in 2-3 djupt in på stopptid. Skottet var visserligen bra men en riktigt bra målvakt hade tagit den bollen.
– Jag vet inte riktigt vad man ska säga eller tänka. Det här var en emotionell berg- och dalbana. Vid 2-1 trodde jag att vi hade matchen och så går det så här, säger Hostikka.
Förlusten innebär att HJK tappat kommandot i ligan där KuPS nu leder med tre poäng med fyra omgångar kvar att spel.
Publiken röstar med fötterna just nu. Bara drygt 1 000 pers masade sig till Bolt Arena på söndag kväll.
Landslagspausen kommer lägligt för ett vingklippt och skakat HJK. Gäller för tränare Koskela att sprida positivitet inom laget.
Ångesten är väldigt påtaglig inom truppen just nu.

HIFK tappade mark

Då KuPS redan vunnit finska cupen och laget kommer att återfinnas bland de tre bästa i ligan i år kommer också fyran att få kvalspela till Conference League.
HIFK har gjort en väldigt bra säsong sett till utgångsläget och en plats i övre slutserien var en fjäder i hatten för tränare Gomez och sportchef Lönnström.
Mot Inter borta kom ändå den andra förlusten i följd då Åbolaget vann med 2-0.
HIFK ligger hela sju poäng bakom SJK på fjärde plats och möter just SJK efter landslagspausen. Då måste HIFK vinna för att hålla drömmen om Europa vid liv.
Inter var steget före på hemmaplan. Benjamin Källman gjorde 1-0 och drygade ut sin ledning i skytteligan. Källman har mäktat med elva mål i ligan i år.
I slutminuten gjorde ännu Martti Haukioja 2-0 för hemmalaget.

Övre slutserien:

Inter-HIFK 2-0
HJK-SJK 2-3
KuPS 23 16 4 3 40-15 52
HJK 23 15 4 4 34-15 49
FC Inter 23 13 3 7 38-22 42
SJK 23 12 4 7 32-26 40
HIFK 23 9 6 8 23-25 33
Ilves 23 10 3 10 22-25 33
ANDRA LÄSER