Sverige och Finland på väg att bli krigets förlorare?

13.04.2022 15:15
Även om inte något skott avlossas här kan Sverige och Finland bli krigets förlorare, genom att vi mister en stor del av den demokratiska kontrollen. Antagligen har mycket av detta redan gjorts i det fördolda, genom att USA/Nato har fått så stort inflytande här, inte minst i våra länders militärer. Mängder av länder, inte minst i Sydamerika, har bittert fått erfara hur det kan gå när deras militär är under inflytande av USA. Att ge upp ännu mer av självbestämmande genom att formellt gå med i Nato skulle bland annat göra det svårare att lämna Nato.
Kanske slutar kriget med att Ryssland tar en stor del av kontrollen över (delar av) Ukraina och USA tar genom Nato en stor del av kontrollen över Sverige och Finland.
Risken ökar att det blir ännu värre än så. Militärallianser bidrog till att så många länder drogs med i första världskriget. Nato har sedan Sovjetunionens fall förändrats till en mer offensiv allians, såsom visats i före detta Jugoslavien. Därför har vi numera ännu större anledning att vara oroliga och ifrågasätta hur Nato egentligen fungerar.
Det speciella hot som Nato innebär för i synnerhet Estland och Finland ska inte glömmas bort. Om Natoländer skulle kärnvapenbomba S:t Petersburg kan det ge en enorm påverkan på närliggande länder, beroende på hur vindarna blåser.
Finland gjorde misstaget att samarbeta med nazisterna under andra världskriget. Jag ser Nato som ett upprepande av det misstaget, men potentiellt ännu värre, genom kärnvapendimensionen.
Delar av min släkt har lämnat Finland på grund av Finlands dåtida samarbete med nazisterna, som jag uppfattat det. De flyttade till Sverige och här är jag född. Det är tragiskt att nu behöva överväga att lämna Norden på grund av Nato.

Sven Ruin,

Köping, Sverige

ANDRA LÄSER