Dansk rättsinsats mot ökänt kriminellt gäng

Domstolar i Danmark behandlar för närvarande flera ärenden som rör grov kriminalitet, kopplad till gänget Loyal to familia.

Polis och medlemmar i det kriminella gänget Loyal to familia. Arkivbild.
På lördagen fastställdes domarna mot nio tidigare medlemmar i gänget av Østre landsret, som motsvarar finländsk hovrätt, i Köpenhamn. De nio dömdes för bland annat grov utpressning, våld, narkotikabrott, inbrott och olaga vapeninnehav.
Samtliga ska ha kopplingar till Loyal to familias avdelning i Køge på Själland, skriver Ritzau.

Kräver utvisning

Åklagare kräver att sex av de nio ska utvisas. Flera av dem, framgår det i domstolsförhandlingen, är eller har deltagit i så kallat exitprogram, där de ska bryta banden med kriminella gäng, skriver Ritzau. De dömda säger sig vilja lämna brottets bana, och uppger att de helt lämnat gänglivet bakom sig.
Dom om eventuell utvisning kommer senare.
I ett separat fall på Jylland anklagas fem män i åldrarna 22 till 33 för utpressning, mordhot och anlagd brand. De fem ska också ha kopplingar till Loyal to familia.
Brotten begicks i orten Ikast på Jylland.
De fem männen nekar till brott, rapporterar Ekstra Bladet på lördagen.

Förbud mot gäng

Köpenhamns polis krävde hösten 2018 att Loyal to familia skulle förbjudas, vilket godkändes av en byret i Köpenhamn – motsvarande ungefär tingsrätten – i januari 2020.
Domen har nu fastslagits av Østre landsret. Fallet kan komma att prövas i Højesteret, motsvarande Högsta domstolen, i augusti.
Gänget grundades i slutet av 2012 i området vid Blågårds plats i Köpenhamn. Det kriminella gänget har sedan expanderat till bland annat Kokkedal, Århus, Skovlunde samt till Helsingborg och Malmö, skriver Sjællandske nyheder.
Omkring 370 av gängmedlemmarna har dömts till fängelsestraff, sammanlagt på över 1 400 års fängelse, skriver tidningen.
ANDRA LÄSER