Durant sänkte Serbien

I storform. Bild: Mark Ralston

Det knakade rejält i den amerikanska basketmaskinen. Då trampade Kevin Durant på gasen, satte totalt 30 poäng och körde nästan på egen hand ifrån Serbien.

OS-finalen slutade med utklassningssiffror – 96–66.

Tre raka OS-guld efter 25 raka segrar i OS. Och 76 raka segrar totalt för det amerikanska landslaget. Att USA dominerar världsbasketen är ingen överdrift.

Men till skillnad från i London för fyra år sedan, då stjärnor som LeBron James och Kobe Bryant lekte hem ett enkelt OS-guld till USA, har det gått lite trögare i Rio de Janeiro. Laget har fått slita ihop vissa av sina segrar, som mot Serbien i gruppspelet då den amerikanska vinstmarginalen bara blev tre poäng.

– Men det gör bara allt så mycket härligare, säger Kevin Durant.

Ingen skräll

I de övriga storstjärnornas frånvaro är det han som har burit hela "Dream Team" på sina axlar. Durant har med marginal haft mest speltid i laget, och har gjort nästan 20 poäng per match i snitt.

I finalen var det också den 27-årige Golden State-spelaren som dominerade ännu en gång.

Serbien fick visserligen en kanonstart i OS-finalen, ledde ett bra tag i den första perioden och såg ett litet tag ut att kunna ställa till med en superskräll. Men när Kevin Durant väl fick upp farten på drömteamet var alla serbiska gulddrömmar körda.

Fick vila

Durant, som var med och tog guld även i London för fyra år sedan, stannade på 30 poäng i matchen och fick till slut vila lite i sista perioden, när avgående förbundskaptenen Mike Krzyzewski, som nu fört USA till tre raka OS-guld, valde att lufta bänkspelarna.

Och talande nog kom Serbien ikapp lite – men inte närmare än till just 30 poäng.

– Det är mitt andra guld och känslan är fortfarande den samma, det blir aldrig tråkigt, säger Durant.

I den betydligt tätare bronsmatchen blev det till slut spansk seger, 89—88 mot Australien. Det var Spaniens tredje raka OS-medalj, efter finalförluster mot USA i både Peking och London. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning