Ledare: Regnbågen är inte bara rödgrön

Helsinki Prides beslut att avbryta sitt samarbete med Samlingspartiet och Centern kan orsaka mer skada än nytta för priderörelsen. De övriga prideföreningarna borde inte gå i Helsingforsföreningens fotspår.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
24.05.2023 12:01 UPPDATERAD 24.05.2023 13:36
Helsinki Pride säger på sin egen webbsida att man är en medborgar- och expertorganisation som har som mål att bekämpa ojämlikhet inom såväl kultur och språk som samhällsstruktur, värderingar och normer. Det är ett eftersträvansvärt mål som det hittills har varit lätt att knyta till hela priderörelsen. Det var därför väldigt överraskande då det i veckan framgick att Helsingforsföreningen avbryter allt samarbete med Samlingspartiet och Centern. 
Det känns som ett beslut som går tvärtemot organisationens egna målsättningar och honnörsord som rimligen är tolerans. Beslutet kan ge rakt motsatt effekt till vad organisationen eventuellt är ute efter. En uteslutande björnkram kan visa sig vara en björntjänst.

Pride och de sexuella minoriteterna har länge tvingats kämpa i motvind. De senaste åren har en klar förändring i alla fall skett. Inställningen bland de breda folklagren har förändrats och en liberalare syn har fått allt mer utrymme. Människor från vitt skilda grupper och med olika bakgrund har ivrigt deltagit i prideparader som arrangeras på allt fler orter. De har blivit ett synligt, glatt och positivt inslag på många håll. Samtidigt har lagstiftningen på området gått framåt.

ANDRA LÄSER