Fis antidopningsexpert sågar McLarenrapporten – "sorgligt"

Rasmus Damsgaard kritiserar IOK för att ha stängt av flera ryska skidåkare utan konkreta bevis.– McLarenrapporten var sorglig för antidopningsarbetet, säger han.

Rysslands Maxim Vylegzjanin (t.v.), Alexander Legkov (i mitten) och Ilja Tjernusov tog en trippelseger på herrarnas 50 km i OS i Sotji. Nu har Vylegzjanin och Legkov blivit avstängda och fråntagits sina medaljer.
OS-guldmedaljören Alexander Legkov och fem andra ryska skidåkare har blivit avstängda på livstid av IOK – och i början av december ska den internationella olympiska komittén besluta om Ryssland alls får vara med i OS i Pyeongchang.
Ingen av de sex skidåkarna har åkt fast i ett dopningstest, men dopningsanklagelserna grundar sig på den så kallade McLarenrapporten som avslöjade utbrett fusk i Ryssland.
– Det är alltid ledsamt när en idrottsutövare blir avstängd utan att ha gjort sig skyldig till ett betydande dopningsbrott, säger Rasmus Damsgaard, internationella skidförbundet Fis antidopningsexpert till HBL.
– Jag har inte sett några konkreta bevis.Det är bekymrande.

"Sorglig dag"

IOK hänvisar till artikel två i antidopningsreglerna, som beskriver innehav av förbjudna preparat eller metoder. Enligt McLarenrapporten har Ryssland haft ett systematiskt dopningsprogram och bytt ut ryssarnas urinprover mot rena under OS i Sotji.
– Det var en sorglig dag för antidopningsarbetet då McLarenrapporten kom ut. Inte på grund av innehållet, utan på grund av avsaknaden av bevis. Om jag som vetenskapsman hade undertecknat McLarenrapporten skulle man ha tagit ifrån mig min examen, säger Damsgaard.
– Jag säger inte att ryssarna inte dopat sig. Jag har sett de raspiga provrören. Men vi måste följa de grundläggande principerna för mänskliga rättigheter.
Ryssland tänker överklagat idrottens internationella skiljedomstol Cas. Fis har än så länge varit tyst och låtit ryssarna tävla i höst.

Testade många gånger

– Legkov, Maxim Vylegzjanin och de andra avstängda skidåkarna har blivit testade hundratals gånger under de senaste åren. Vi har följt deras blodprofiler och steroidprofiler. Ingen av dem har blivit flaggade. Vårt system är fullständigt transparent, säger Damsgaard.
– Ändå påstår man att det finns bevis för att någon fullständigt har grundlurat antidopningssystemet.
Damsgaard har varit med om att bygga Fis antidopningssystem, som grundar sig på det biologiska passet och riktade dopningstester mot suspekta idrottsutövare. Enligt honom har antidopningsarbetet gått framåt väldigt mycket under de senaste åren.
– Det är betydligt mindre variationer i blodprofilerna än för tio år sedan. Inga klara mönster längre. Vi måste gräva betydligt djupare, säger Damsgaard.

Fel fokus

Ryssland har försvarat sig mot dopningsanklagelserna och hävdar att McLarenrapporten är en komplott. Damsgaard håller med om att Ryssland inte blir rättvist behandlat.
– Hela världen är emot Ryssland. Antidopningsarbetet är på väg i fel riktning. När Ryssland är i fokus hamnar alla andra bekymmer i bakgrunden. Ta som exempel Kina. Det är mycket svårt, ibland omöjligt att komma in i Kina, hitta idrottsutövarna och testa dem. Wada suspenderade antidopningslabbet i Peking i april 2016. Vem testade dem i Kina före OS i Rio de Janeiro? säger Damsgaard.
– Wada har suspenderat antidopningsbyrån i Kenya, men ingen sätter press på dem. Samtidigt vinner kenyanska idrottsutövare överallt i världen. Alla fokuserar bara på Ryssland. Det är barnsligt.
I december ska IOK besluta om Ryssland får delta i OS i Pyeongchang. Damsgaard uppmanar Wada och IOK att lägga fram alla bevis före det.
– Jag förstår att idrottsutövarna är bekymrade över Ryssland, för de har inte fått se bevisen.

McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.
I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.
I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.
Internationella olympiska kommittén överlåter till varje idrott att besluta om ryskt deltagande i OS i Rio. 271 får vara med, 118 stoppas.
Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.
Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.
Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.
Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.
Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.
I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade.
Den 1 november blir Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver).
Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).
Den 15 november berättar Wada att man fått tillgång till all testdata från dopningsprover som Rusada tagit mellan januari 2012 och augusti 2015, vilket stärker uppgifterna i McLaren-rapporten.