EM-hjältarna hyllades på Trafalgar Square

Dagen efter EM-guldet i fotboll hyllades det engelska damlandslaget på Trafalgar Square i London. 7 000 människor fyllde torget för att se sina idoler visa upp bucklan.

England hyllades för EM-guldet på Trafalgar Square i London på måndagen.
Under söndagskvällen vann England EM-finalen mot Tyskland med 2–1 efter förlängning. Tusentals människor samlades på måndagen på Trafalgar Square i centrala London för att visa sin uppskattning.
EM-guldet är det första mästerskapsguldet sedan herrlandslaget vann VM-guld på Wembley 1966. Lagkaptenen Leah Williamson berättade för publiken om efterspelet efter gårdagens succé.
– Jag tror vi har festat mer än vi spelat fotboll de senaste 24 timmarna. Jag vet faktiskt inte vad vi har gjort, vad har vi gjort tjejer? Vi gillar att få slita men vi gillar ännu mer att festa, skrek hon enligt The Guardian.
Därefter tog Lucy Bronze, iklädd ett par stora skidglasögon, över mikrofonen:
– Det känns som att jag är på toppen av världen, ännu en trofé men den absolut bästa, sade den nyblivne Barcelonaspelaren.
Nästan alla spelare blev intervjuade och ett av de största skratten frammanade 1–0-skytten Ella Toone. Herrarnas landslagskapten Harry Kane hyllade hennes perfekt lobbade avslut på Twitter. Toone svarade på scenen:
– Det var ju jag som lärde honom hur man gör det.
Londons borgmästare Sadiq Khan fanns på plats för att hylla damerna.
– Jag är förmodligen den enda i hela London som inte är bakfull i dag, skämtade han.
– Dessa kvinnor är otroliga. Min dotter retade mig i går med att säga "om man vill få något gjort, då får man överlåta det till tjejerna".

Miljonbonus till mästarna

England vann fotbolls-EM på hemmaplan. Med dubblade prispengar från Uefa sedan förra EM 2017 väntar nu en fin bonus. Laget får dela på två miljoner euro.
De sammanlagda prispengarna, för alla nationer, för EM 2017 var åtta miljoner euro. Det fördubblades till 16 miljoner euro. Varje land som deltog fick en del som ökade beroende på resultat.
Då England även vann alla sina gruppspelsmatcher får laget dela på två miljoner euro. Det engelska fotbollsförbundet, FA, lägger också till 65 000 euro per spelare, rapporterar bland andra The Guardian.

ANDRA LÄSER