Tanja skaffade sig hund i våras: "Ett av mitt livs bästa beslut"

Tanja Piha skaffade sin cairnterrier i våras. Innan hon köpte hunden förberedde hon sig så bra hon bara kunde. "Jag stannade upp folk på gatan som hade terrier och ställde frågor till dem", säger hon.

Tanja Piha hade sedan tidig barndom drömt om att ha hund. Innan hon tog beslutet talade hon med sina vänner som är hundägare om vad det innebär att äga hund med tanke på all skötsel och skolning, samt att man binder sig för flera år.
09.08.2021 07:02 UPPDATERAD 09.08.2021 14:34
Tanja Piha, försäljningschef på konsultbyrån Greenstep, skaffade sin sju månader gamla cairnterrier Lily på våren.
– En underbar och perfekt hund, säger Piha.
Piha valde cairnterrier för att de är gladlynta, ofta hurtiga och inte rädda för nya saker.
Piha hade sedan tidig barndom drömt om att ha hund, men hennes föräldrar ville inte skaffa en. Senare i livet var hennes före detta man väldigt allergisk, vilket gjorde det omöjligt att ha hund. Lily är Pihas första hund, men hästar har hon haft.
– På grund av att jag haft hästar tänker jag mig att jag förstår ansvaret och vad man binder sig till då man skaffar ett djur.
Piha funderade aktivt på att skaffa hund de senaste två, tre åren och också på vilken ras som passar henne bäst. Hon visste att hon ville ha en terrier.
– Jag stannade upp folk på gatan som hade terrier och ställde frågor till dem.
Piha tänkte väldigt noggrant efter om hon har möjlighet att ge hunden ett sådant hem som den behöver. Hon talade med sina vänner som är hundägare om vad det innebär att ha hund med tanke på all skötsel och skolning, och att man binder sig för flera år. Hon tänkte också på om hon orkar rasta hunden flera gånger om dagen.
– Jag har själv märkt att det känns som om många skaffar hund på kort varsel, säger Piha.
När hon väl tagit beslutet var lättnaden stor. Men det var inte lätt att få en valp under pandemin.
– Jag stod lågt i kurs hos uppfödarna, eftersom jag inte tidigare haft hund och dessutom bor jag i centrum i ett höghus.
Hennes yrkesbakgrund var till stor hjälp, eftersom hon kunde marknadsföra sig själv. Hon ringde runt och skickade kontinuerligt meddelanden till cairnuppfödare, tills hon fick ställa sig i kö för en valp.
Vid årsskiftet föddes valpen. Piha glädjer sig över att hon diskuterat mycket med olika cairnuppfödare eftersom diskussionerna varit till nytta i skötseln av den nya valpen.
Via hunden har Tanja Piha träffat en ny vän, Filemon Wolfram, med skotska terriern Albus. Lily och Albus är bästa kompisar.
Genom hunden har hon själv fått nya vänner – då Lily träffade skotska terriern Albus blev även ägarna vänner.
– Via hunden öppnar sig en ny värld, då man bekantar sig med grannskapets hundar och deras ägare.
Piha har börjat vänja Lily vid att vara ensam, även om hon jobbar hemifrån. Hon vill inte att det blir en chock för hunden om hon igen börjar jobba på kontoret. Hittills har allt gått bra med valpen.
– Att skaffa hund har varit ett av mitt livs bästa beslut och jag och min son är glada över livet med valpen Lily.

ANDRA LÄSER