Lättare än någonsin att ordna fest på stranden

Staden röjer upp i paragrafdjungeln – i sommar får vem som helst ordna strandevenemang utan krångliga tillståndsprocesser.

Konsert eller kräftskiva? Nästan allt är tillåtet på stränderna i sommar, utan att man behöver gå igenom en krånglig tillståndsprocess.
29.07.2016 10:29 UPPDATERAD 29.07.2016 10:31
Det fungerar lite som Restaurangdagen. Genom att räta ut den slingriga tillståndsprocessen ska Helsingfors stränder fyllas med glada fester och evenemang som stadsborna själva ordnar. Och hittills har helsingforsarna tackat ja med besked – man har ordnat allt från loppmarknader till vattenkrig och singelträffar.
Projektet "Rantakesä130km" sparkade i gång i fjol och har redan fått mängder av bra respons.
I princip är allting tillåtet.
– I stället för att ansöka om tillstånd behöver man nu bara meddela att man tänker ordna ett evenemang. Allt har gått jättebra hittills så vi hoppas på en fortsättning nästa år. Evenemangen har förlöpt lugnt och till vår stora glädje har vi märkt att arrangörerna också städar upp efter sig väldigt noggrant, säger Tanja Jänicke från föreningen Yhteismaa som tillsammans med Helsingfors stad står bakom satsningen.
Alla slags evenemang är tillåtna, så länge de är gratis och öppna för allmänheten.
– Evenemangen får inte vara kommersiella. Vi vill inte att stränderna ska fyllas med reklam.
Den som vill ordna ett evenemang ska meddela om det på sajten rantakesa130km.fi så att andra intresserade kan hitta fram. På sajten listas alla evenemang i staden på en karta. Ett av dem är nakenbadsrekordförsöket som du kan läsa om i artikeln intill.
– I princip är allting tillåtet. I fjol ordnades till exempel en stor kräftskiva på en av stränderna. Alla tog med sig en stol, ett litet bord och sina egna kräftor.

ANDRA LÄSER