Med rösterna 181-109 fälldes regeringen Löfven. Det är första gången som en svensk statsminister får misstroende i en omröstning. Det här betyder nu att det inom en vecka ska fattas beslut om antingen extraval eller talmansrundor. Om inte Stefan Löfven beslutar om extraval så kommer han att entledigas och då går talmannen vidare med talmansrundor med partiledarna för att hitta en ny statsministerkandidat. Båda alternativen ska vara klara inom en vecka.
Hon fällde den svenska regeringen. Noosh Dadgostar som är Vänsterpartiets ordförande satte hårt mot hårt mot statsminister Löfven i frågan om fri hyressättning för nybyggda lägenheter. Det ledde till en politisk kris och nu står Sverige utan regering. Frågan är om det blir extraval eller om det kommer att föras talmansrundor klarnar inom en vecka.
Det är allvarstyngda politiker som kommer upp för rulltrapporna till femte våningen i Riksdagshuset i Stockholm. Klockan är strax före tio svenskt tid och ledamöterna ska delta i en historisk händelse. Det är första gången en svensk statsminister kan fällas i en misstroendeomröstning. Det är också första gången på länge det deltar fler än 55 riksdagsledamöter i arbetet i kammaren eftersom pandemin har satt stopp för det. Alla har munskydd när de sätter sig i kammaren. Endast åtta är frånvarande. Talmannen Anders Norlén går igenom proceduren för omröstning och proceduren för hur ledamöterna tryggt ska avlägsna sig.
Skäller och hyllar
Efter det får de olika partierna genom ordförande eller gruppordförande motivera sitt röstningsbeteende. Oppositionen skäller. Januaripartierna hyllar.
Först ut är Liberalernas Johan Persson. Han håller anförandet eftersom ordförande Nyamko Sabuni inte har en plats i riksdagen. Liberalerna har fjärmat sig från de övriga januaripartierna genom att ta ställning för en borgerlig kandidat vilket har lett till att partiets understöd i de senaste opinionsundersökning ligger snäppet över två procent. Det är långt under den valspärr på fyra procent som krävs för att få in ledamöter i riksdagen.
KD:s ordförande Ebba Busch som varit en hård kritiker av Löfven och hans ledarskap lät som om hon startade sin valkampanj.
– Nu har vi en regeringskris i slutskedet av en pandemi – och i en svår ekonomisk situation. Och ansvaret för det faller till fullo på Stefan Löfven och hans samarbetspartier. Som slöt avtal med varandra som de visste att de inte kunde hålla, säger KD-ledaren Ebba Busch.
Busch säger att det mest ansvarsfulla partiet kan göra är att fullfölja löftet till väljarna – att avsätta statsministern.
– Att göra vad vi kan för att en ny regering, en borgerlig regering, ska kunna tillträda, säger Ebba Busch när hon motiverar KD:s nej till statsministern och säger att KD nu levererar på löftet att avsätta Löfven, säger Busch.
Politiskt misslyckande
För Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons del är förtroendet för Stefan Löfvens regering som han säger oförändrat. Det är obefintligt, sa Åkesson i sitt anförande.
– Regeringen är inte bara skadlig och politiskt helt fel ute. Den är också historiskt svag och totalt oförmögen att lösa de många problem som medborgarna i vårt land möter i sin vardag, säger Åkesson.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är nöjd med slutresultatet eftersom han anser att regeringen är skadlig och fel ute. Han ser SD som ett möjligt regeringsparti i en borgerlig regering.
Åkesson anser att Löfvens regering aldrig borde ha tillträtt. Därför:
– I dag trycker Sverigedemokraterna, kanske föga förvånande, på grön knapp. Ja till en möjlighet för en nystart. Ja till en annan väg för Sverige, säger Åkesson.
Moderatledaren Ulf Kristersson fortsätter hudflänga regeringen. Den borde aldrig ha tillträtt, menar han och motiverar.
– Den bygger inte på en gemensam idé eller genomtänkt färdriktning. Den bygger tvärtom på oförenliga löften och ömsesidiga hot. Förr eller senare skulle charaden avslöjas. Nu har det skett, säger Kristersson.
Ulf Kristersson som tidigare har tagit på sig epitetet "den vuxne i rummet" för att visa vem som är den mest samarbetsvilliga och vem som har de stora politiska visionerna för Sverige.
Kristersson säger att han har talat med alla partier också för att visa att en fjärdedel av Sveriges befolkning inte kan lämnas utanför diskussioner – därför är Sverigedemokraterna med som en allt mer fullfjädrad medlem i det borgerliga blocket.
Kristersson anser att det är fel att utesluta SD.
– I Sverige är det riksdagen som bestämmer och regeringen som lyder, inte tvärtom. Det betyder att en minoritetsregering måste förankra sin politik i riksdagen – eller acceptera nederlag, säger Kristersson.
Han säger att socialdemokraterna inte längre klarar av att styra Sverige.
– Resultatet är ett politiskt misslyckande av historiska mått. säger Kristersson.
Det kanske mest väntade anförandet hålls av Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ordförande, som försvarar och förklarar partiets agerande. Det var hon som uttalade de, för Stefan Löfven, ödesdigra orden om att det inte längre finns ett förtroende för statsministern som i sin tur ledde till att Sverigedemokraterna väckte misstroende mot Löfven.
– Vi har varit det parti som har kompromissat mest av alla, sa Dadgostar i sitt anförande.
Inget jubel
Hon säger också att Vänsterpartiet inte har några som helst planer på att släppa igenom en statsminister från det borgerliga blocket.
Hon fick mothugg av Centerpartiets ordförande Annie Lööf som upprepade det hon har sagt under hela den politiska krisen: att Vänsterpartiet är den som orsakat kaoset. Att det är en ohelig koalition mellan Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Centerpartiets ordförande Annie Lööf anser att Vänsterpartiet nu "går armkrok med Sverigedemokraterna". Det var Vänsterpartiets misstroende som ledde till att SD kunde väcka misstroende mot regeringen.
När riksdagsledamöterna ungefär 50 minuter efter anförande röstade blev det en klar majoritet för att fälla regeringen: 181 röstar för misstroende, 109 mot, 51 avstår och 8 frånvarande. Det utbröt inget jubel och spridda applåder utan talmannen började genast förklara hur ledamöterna skulle avlägsna sig från salen så tryggt som möjligt.
"Jag är fortfarande statsminister"
Medan de övriga partierna ordnade improviserade presskonferenser i Riksdagshuset ordnade Stefan Löfven sin digitalt. Han vill inte glänta på förlåten om vilket av de två alternativen han kommer att välja.
– Nu har vi det här läget, nu gäller det att arbeta framåt. Regeringen har nu en vecka på sig, vi kommer att samtala med våra samarbetspartier men vi är beredda att axla ansvaret, säger Löfven.
Han konstaterar att Sverige befinner sig i ett svårt politiskt läge och säger att Vänsterpartiet förenar sig med de högerkonservativa partierna.
– Det här är en högst tillfällig majoritet som bara röstar bort regeringen och som saknar vilja och förmåga lägga fram alternativ, säger Löfven.
På frågan hur han ser på extraval svarar Löfven.
– Jag utesluter inte det på något sätt.
Och på frågan om han har andra planer än att fortsätta som nu.
– Inga andra planer, säger han.
Samtidigt konstaterar Liberalernas ordförande Nyamko Sabuni att man inte kommer att ställa sig bakom Löfven en gång till utan man vill se en borgerlig statsminister.
Liberalerna lämnar janauriöverenskommelsen, säger partiets ordförande Nyamko Sabuni, i stället vill man se en borgerlig statsminister.
– Januariavtalet gäller inte, det var grunden för Stefan Löfvens regering, sade Sabuni.
Nooshi Dadgostar säger å sin sida att Vänsterpartiet är öppna för samtal om hur krisen ska lösas. Under sin pressträff verkar hon i det närmaste chockad över slutresultatet även om det har varit klart sedan söndagen.
– Nu måste alla parter ta ett stort ansvar för att vi ska kunna lösa den här situationen och för att Sverige ska kunna regeras, säger hon klart och tydligt.
– Vi är öppna för samtal, diskussioner, förhandlingar. Vi sträcker nu ut en hand och vi vill gärna att Stefan Löfven ska återkomma men utan marknadshyror.
Marknadshyrorna eller den fria hyressättningen på nybyggda bostäder var krisens katalysator.
I och med att Liberalerna har avsagt sig samarbetet med de andra januaripartierna ser det svårt ut för Stefan Löfven att komma tillbaka som statsminister. I praktiken skulle det krävas en regering som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet, ett scenario som ser osannolikt ut men efter att regeringsbildningen efter förra valet tog fyra månader och det var Stefan Löfven som gick segrande ur den politiska kampen så kanske det är klokare att inte ropa hej för plötsligt är Löfven över bäcken.
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Besvikelse hos muminföretaget – huvudkontor byggs inte i område som är populärt bland finlandssvenskar
28.03.2023 16:06

Riksdagsvalet 2023
HBL betygssätter | Dans på knivseggen och Li Anderssons kritik mot taktikröster – så gick HS valdebatt
28.03.2023 20:21

Riksdagsvalet 2023
”Vem klåpar först och döden dör?” – Malin Kivelä reflekterar i ett tillstånd av valdebattsöverdos
28.03.2023 17:32

Riksdagsvalet 2023
Läsarfrågor | Hur ska man rösta så att Sannfinländarna inte blir regeringsparti? Ska arvsskatten slopas?
28.03.2023 17:36

Helsingfors
Mitt i Helsingfors byggs ett hus många kommer att besöka – bara rulltrapporna kostar 6 miljoner euro
28.03.2023 08:07
