Vinícius slipper avstängning – Valencia straffas

Real Madrids brasilianske stjärna Vinícius Júnior slipper avstängning efter sitt röda kort i La Liga-matchen mot Valencia i helgen. Samtidigt straffas Valencia.

Real Madrids tränare Carlo Ancelotti i samspråk med Vinícius Júnior.
24.05.2023 10:46
Den spanska ligans tävlingskommitté fattade beslutet efter att ha videogranskat händelsen där Vinícius Júnior visades ut för att ha slagit Hugo Duro.
Granskningen visade att Duro innan incidenten tagit tag i Vinícius nacke med sin arm, vilket gjorde att Real överklagade beslutet.
Vinícius Júnior utsattes för rasistiska attacker från Valenciapubliken under matchen, vilket har väckt avsky och fördömts av en hel fotbollsvärld. Spansk polis har gripit totalt sju personer misstänkta för ”rasistiska förolämpningar” och hatbrott. Tre ungdomar i samband med matchen i fråga, och fyra personer i Madrid misstänkta för att tidigare i år ha hängt en svart uppblåsbar docka från en bro iklädd en Real-tröja med Vinícius Júniors nummer.
Valencia säger i ett uttalande att man i starkaste ordalag fördömer rasism och våld och kommer att agera för att de ansvariga stängs av på livstid.
Kommittén beordrar också att Mario Kempes-läktaren på Valencias arena Mestalla ska hålla stängt i fem matcher, och klubben ska dessutom böta 45 000 euro.
”Spanien bekämpar den här typen av beteende, vi fördömer det och vi jobbar på att utrota det”, säger regeringens talesperson Isabel Rodríguez i ett uttalande, sedan Brasilien protesterat till den spanske ambassadören.

ANDRA LÄSER